Volt pofánk rákérdezni - Hisztérikus, evolúciós forradalom és miegymás...


Nagyon régen nem találkoztam már sehol egy Hisztéria interjúval, ezért gondoltam, hogy kreálok egyet, mivelhogy a csapat mostanság összehozott egy stúdiófelvételt, és a lemez címe alatt nekilátott elég erőteljesen koncertezni. A koncertsorozat beindult, de a lemezzel nemigen lehet találkozni egyenlőre.
Aztán úgy hozta a sors, hogy egészen véletlenül a zenekar dobosa képbe került, és megválaszolta a kérdéseimet. Ez már azért is rendhagyó dolog, mert a banda dobosa nagyon ritkán nyilatkozik, úgy hogy meg is ragadtam az alkalmat egy "kis kérdezz felelek"-re....

Kolera: Hallottam, vagyis olvastam a neten, meg az egyik leghíresebb közösségi portálon, hogy elkészült az új Hisztéria lemez vagy kislemez "Evolúció revolúció" címmel. Mi az oka, hogy nehezen jut el az emberekhez? Gondolok itt arra, hogy nem lehet sem megvásárolni, sem letölteni valahonnan, mondjuk a weboldalatokról. Miért?
 
Csányi Péter: Erre a kérdésre elég összetett az indok... A válasz, egyrész az emberek nem nagyon keresik, mondjuk, mert nem is nagyon tudnak erről a lemezmegjelenésről - erről a multik megfeledkeznek, ebben nincs pénz... Meg megvásárolni meglehet egy-két helyen, illetve.a zenekarnál is. A netre egy szám már feltöltésre került. A többi is ott lesz, de ezt nem kapkodjuk el. Megromlani nem fog:)


Kolera:  Majdnem minden lemezetek más stílust képvisel a punk keretein belül. Most is ezt az utat járjátok? Miben különbözik az új lemez, mondjuk a "Modern Káosz"-tól?

 
Csányi Péter: Mivel sok zenész megfordult a zenekarban, aki a saját stílusát adta, most is ez a helyzet. A "Modern Káosz" egy kicsit "amerikásabb", laza, hangvételűbb, a mostani inkább "feszesebb-metálosabb". Igen és ezt az utat járjuk! Például ötven egyforma szám unalmas is tud lenni...



                                                               (Hisztéria 2012.)

Kolera: Tudatos dolog ez a zenei változásra való törekvés, vagy az befolyásolja nálatok, hogy a tagok sűrűn lecserélődnek körülöttetek?
 
Csányi Péter: Ha ezt százalékban kéne megadni akkor 70-30 arányban a tudatosság van, a nagyobb arányban. Kisebb arányban pedig a tagcsere van. (Tehát az is egy befolyásoló tényező.)


Kolera: 2009 óta te vagy a legrégebbi tag az "új" Hisztériában az eredeti énekes, Toncsi mellett. Hogy bírod a strapát? Szerinted mik az okai ezeknek a sűrű tagcseréknek?

 
Csányi Péter: A strapát? Erre legegyszerűbben a konkrétumokkal válaszolnék. A gitáros (Kenderesi István) link volt - közös megegyezéssel távozni kényszerűlt :) Az új gitáros (Kis Norbert) jött és ő kiszállt, csinálta, csinálja a saját zenekarát. (A Pazar zenekarról van itt szó - a szerk.)
A basszusgitáros (Rákos Zoltán) a családot,és inkább a munkahelyét választotta Találtunk valahol egy új basszusgitárost (Dobos Gergely - ex Csók És Könny). Ő most kiment Angliába.
Jött az új gitáros (Benedek Tamás), akit az egyik volt Hisztéria gitáros ajánlott. Ő van most is.

Juhász József, aki basszusgitározik még itt van a zenekarban :)
Ez az elmúlt hat év, és az okok a tagcserékről. Ha nem megy a zenekarnak annyira, ha nincs pénz, ha munka van, ha inkább Anglia.... Én egyenlőre bírom ezeket, nem tervezek se családot, se karriert (csak zeneit), nem akarom elhagyni az országot, és eljárok a próbákra.


Kolera: Térjünk vissza az új dalokhoz. "Evolúció revolúció" címmel indítottatok is egy koncertsorozatot. Az új dalokat hogy fogadta a közönség?

 
Csányi Péter: Szerintem jól. De erről inkább a közönséget kéne megkérdezni.


Kolera: Elég sok zenekar vendégeskedik ezeken a bulikon. Figyeled ezeket az új bandákat? Vannak kedvenceid közülük?

 
Csányi Péter: Igen, jönnek a zenekarok...

Figyelem őket. Kiemelni illetve háttérbe szorítani egy zenekart sem szeretnék. Inkább személyekre szűkül ez a "kedvenc" kör. Például "Jenő" a dobos, aki szatyorban hozza cintányérokat :)

Kolera: Úgy hallottam, hogy igazi zene fanatikus vagy, és hogy szinte minden szabadidődet a próbatermekben töltöd. Mely zenekar, zenekarok, vagy dobos hatására kezdtél el dobolni? Más hangszeren is játszol?

 
Csányi Péter: Ez így van. Elég sokat vagyok próbatermekbe. Csak össze kell egyeztetni (naptárazni). 

Ha egy zenekart kéne mondanom az a Beatrice lenne. Dobos meg nincs, tehát nem a dobolás hatott rám, hanem a zene (és nem akarok dobálózni nagy nevekkel most,van egy pár...). Gitárt, és a basszusgitárt ismerem közelebbről.



Kolera: Igaz, hogy rengeteg projektben, és zenekarban tevékenykedsz még? Most mely bandáid futnak? Mit kell róluk tudni?


Csányi Péter: Igen. Most jelenleg hat aktív zenekarom van, és beugrok ide-oda (ha van időm rá)!
Hisztéria, A-Punk, L.K.Beat, Rock Szakkőr, Los Óbudas, The Clash trb..
A Hisztériáról gondolom nem kell mondanom semmit. Az A-Punk gyors igazi szókimondó szövegekkel, kevés koncert, kevés próba, ritka jó fellépések, horváth nemzetiségű gitáros.
L.K.Beat a kőbányai haverok! :) Blues-rock, sok jó feldolgozás a 80-as évekből.
Rock Szakkőr na ez egy kicsit komolyabb rock, főleg motoros találkozókon, motorosoknak.
Los Óbudas ez egy vicces zenekar. Van diszkó punk stílusban, van egyszerű kéthangos "sika-mika", olyan mint a Sokol 403, csak punkosabb.
Garbarage Land (The Clash) egy-két próba a  koncertek előtt egy-két héttel és egy koncert profi, lendületes előadásmódban. (Sajnos ritkán van koncert!)


Kolera: Jó néhány The D.I.Y.-os videó kereng a neten, amikben Te dobolsz. Annyit tudok, hogy most különleges felállással fut az a banda néhány koncert erejéig. Te miért nem vagy benne?

 
Csányi Péter: Ez a zenekar eléggé bonyolult. Egy évig voltam ott. Már megkérdezett a zenekar alapítója, hogy gondolkozzak el azon, hogy ismét ott doboljak. Jelenleg ezen gondolkozok...


Kolera: Amint lefutnak ezek a bulik a D.I.Y.-al mi lesz? Folytatjátok azt a bandát?

 
Csányi Péter: Ezt még nem tudom. De valószínűleg igen. 


Kolera: Hogy tudod összeegyeztetni ezt a projektezést az anyazenekaroddal, a Hisztériával? Nincsenek keresztszervezések?
 
Csányi Péter: A "naptárazás" a lényeg. Egymásra nem nagyon van keresztbeszervezés.
Tavaly százból egy volt. Akkor a Hisztériát kihagytam az L.K.Beat javára. Az okokat most nem sorolnám fel...


Kolera: Hány zenekarban doboltál már életedben?

 
Csányi Péter: Harminchétben.


Kolera: Végül pedig mit üzensz az olvasóknak?

 
Csányi Péter: Erre nem válaszolnék, nem üzengetek én senkinek sem.


Köszi az interjút! (chelios) 

                                                    Hisztéria - Zűrzavar káosz 2012.

Hisztéria facebook

Nincsenek megjegyzések: