Volt pofánk rákérdezni - Kicsi kis szúnyogok, akik nem a véredre szomjaznak


A 2008-ban alakult Punkie mindig optimista énekes gitárosát, Kereszty Dánielt, alias Kerot faggattuk ki a ska, punk, egyveleget prezentáló csapatáról. Természetesen a beszélgetés el el kalandozott egy kicsit más irányba is, így némiképp betekinthetünk a zenekar kulisszatitkaiba is...



Kolera: Azt tudom, hogy valamikor 2008-ban alakultatok, meg hogy voltak tagcserék is azóta, és hogy ska-val fűszerezett punk zenét toltok. Nagyjából ennyit tudok rólatok. Ezért bemutathatnád a zenekart egy kicsit jobban a Kolera olvasóinak, mert az én "Punkie - tudományom" nagyon kevés!

Kero: Igazából a lényeget el is mondtad. Nagyából annyit tennék, hozzá, hogy a zenekar anno trióként kezdte, és körülbelül másfél éve váltottunk 4-es fogattá, és működünk ebbe a felállásban. Mondhatom nyugodt szívvel sikeresen, sok bulival, és egyre gyarapodó "rajongói" táborral.
   
Kolera:  Az eredeti felállásból már csak te maradtál?

Kero: Igen, én maradtam már csak hírmondóként, de mivel én vagyok a számok nagy részének a szerzője, és szövegírója, és persze a frontembere, így a zenekar karaktere gyökeresen nem változik, és teszem, hozzá a tagcserék általában új lendületet és ötleteket hoztak a zenekarba.  
(A jelenlegi felállás: Kero Here 5: ének, gitár, Dömperöh Dömpi: basszus, vokál, Pisti Dög: dobok, Matu: gitár, vokál - a szerk.)
 
Kolera:  Tavaly egyszer voltam a bulitokon. Ha jól emlékszem eléggé vidám szövegeitek vannak. Szó volt valami asztalra hányásról, meg egy kétfarkú srácról is. Mindig ilyen vicces témájúak a dalok, vagy elmentek néha a komolyabb dolgok, problémák felé is a szövegekkel?

Kero:
Igazából, azokról írok ami jön belőlem, sose erőltetek olyan szövegeket amiket úgymond nem éltem át, vagy olyan dolgokról írni ami "divat". Természetesen én is változok, és a szövegek minősége, és témája is változik, de törekszem arra, hogy megmaradjon amolyan "Keros" Punkies szövegnek. Alapjáraton egy pozitív, hozzáállású vidám gyerek vagyok, és azért dől belőlem a sok hülyeség. Ki tudja aztán merre fele fogok nyílni szövegileg meg zeneileg is, persze próbálok itt-ott elrejteni mondanivalót a sorok között. Aztán ezt aki akarja észreveszi.


                                                             (Punkie)

Kolera: Egyébként hány lemezetek van, és hol lehet azokat beszerezni?

Kero: Négy kislemeze van a zenekarnak, illetve egy demo, de azt annyira nem reklámozzuk. letölteni a facebook oldalunkról lehet illetve majdnem minden oldalunkon megtalálható és leszedhető. A youtube-ról már nem is beszélve. De a zenekarnak van 3 klipje is amit az előbb említett oldalon lehet is látni, szóval aki keres az talál ( google a barátunk) :)
   
Kolera: Látni mindenféle facebook-os eseményen, flyer-en, hogy mostanság elég sokat koncerteztek. Mikor van időtök dalokat írni? Te írod a dalokat, meg a szövegeket is, vagy közösen írjátok dalokat a többi taggal?

Kero
: Szerencsére a 2012-es év elég erősnek bizonyult, sok koncerttel Pesten is vidéken is. Ezt 2013-ban nehéz is lesz túlszárnyalni, de igyekszünk. Számírásra mindig van idő, hiszen a témák egyszerűek, gyorsan betanulhatóak, és szerencsére ötletbe nincs hiány, és folyamatosan frissítjük a számlistánkat. A számok nagy részét én írom, de mindenki szépen hozzá tudja tenni a maga kis gondolatait témáit, és folyamatosan formálódnak a számok. Van, hogy akár egy régi számot írjuk kicsit át, szóval azokba is néha felfedezhető kissebb-nagyobb változás.

  
Kolera: Mik voltak számodra a legnagyobb sikerélmények? Melyik volt a legemlékezetesebb Punkie koncert?

Kero:
Én már annak is nagyon örülök, ha már egyre több új arcot látok koncerten, aki igen is felkapja a fejét a zenénkre. Szerencsére sok pozitív visszajelzést kapunk, és sokak látják bennünk azt az életérzést amit próbálunk képviselni. Ezért megéri zenélni. Kicsit már közhelynek tűnhet, de egyértelműen a vidéki koncertek azok amik szinte örökre bevésődtek az agyamba. Már csak a lejutás, vagy a hazaérkezés olyan emlékek, hogy soha nem tudnám elfelejteni. No meg aztán vannak nem publikus dolgok amit majd élő szóba tudnám csak elmesélni pár sör mellett :)

   
Kolera: Gyakran olyan bandákkal nyomultok, akik sokkal durvább zenét csinálnak. Nem nehéz az ő rajongóiknak "eladni" a ti vidámabb, dallamosabb, nótáitokat? Nem volt ezzel problémátok?

Kero:
Érdekes de nem. Szerencsére azoknak is átjött a zenénk akik a punk zenével hadilábon álltak, de mindig pozitív kritikákat kaptunk. Tényleg valamit jól csinálhatunk, vagy csak egyszerűen azt látják bennünk, hogy mi tényleg szívvel-lélekkel csináljuk és tényleg megmozgatunk egy életérzést, és emelett próbálunk igényesek maradni több-kevesebb sikerrel.

   
Kolera:  Mely zenekarok hatottak rád leginkább? Mármint annyira, hogy hatására gitárt fogtál és zenekart alapítottál... A mostani bandák között van olyan, ami tetszik?

Kero:
Nekem világ életembe a Green day ( főleg a régiek) amik nagyon nagy hatással voltak rám, emelett Rancid, Blink 182, Offspring, Bad Raligion, a ska vonalról a Ska-p, Reel Big Fish, Less Than Jake, és még sorolhatnám. Magyarok közül, nagyon szeretem az Alvin és a Mókusok munkásságát, a Macskanadrágot is szeretem, és igazából nyitott vagyok bármilyen zenére, nincsen cső látásom, szeretem az igényes zenét.



Kolera: Mivel elég gyakran megfordultok elég sok városban, így fel merem neked tenni azt a kérdést, hogy milyenek a mai punkok? Szerinted milyen most a punk színtér?

Kero:
Szerencsére, elmondhatom, hogy az utóbbi évek után lett egy kis rálátásom a Punk szintérre, hiszen sokat koncerteztünk, és sokat járunk koncertre is. Úgy látom kezd kialakulni egy olyan kör mind zenészekből, mind pedig "rajongókból" amit egy szorosabb kötelék köt egymáshoz, és ez a kör egyre gyarapodik. Természetesen ez köszönhető a portáloknak, is és különböző szervezői csoportoknak is mint pl.: Nempop közösség, III. műszak, vagy amit ti csináltok. Szóval csak így tovább...


Kolera: Mikorra várható új Punkie lemez? Hogy álltok a dalokkal? Mik a tervek úgy összességében?

Kero:
Új lemezt már megszokottan minden évbe lesz, számokba nincs hiány, szóval ez most sem fog elmaradni, illetve klip is lesz, és sok sok koncert, de ezt általába minden évbe teljesíteni szoktuk.


Kolera: Meddig lehet elmenni a Punkie-val? Feszegettek valamiféle határokat?

Kero:
Nem szeretnénk megállni és egy helyben toporogni. Próbálunk jobb és jobb lemezeket csinálni, zeneileg, és hangszerileg fejlődni. Egyre több emberhez eljuttatni, amit szeretnénk. Mi lesz ennek a vége?? 

Hmmm...Látok fantáziát, és ami fontosabb, hogy mások is látnak fantáziát bennünk, amiért érdemes csinálni jobban és jobban..hogy mi sül ki azt majd meglássuk mondjuk 10 év múlva. De egy biztos: Kibaszottul élvezzük.
   
Kolera: Halottam, hogy beszálltál az újraéledt Sentex zenekarba is. Azzal mi újság van? Ott, íródnak új dalok, lesz új lemez, vagy csak koncertezik az a banda?

Kero:
A lemezről nem tudok nyilatkozni. Ahogy alakul, egyenlőre próbáljuk a hamvaiból feltámasztani a zenekart. Aztán meglátjuk.


Kolera:  A Sentex-ben teljes értékű tag vagy, vagy csak beugró?

Kero: Először beugrósnak indult a dolog nevezetesen a 36 órás fesztre, de aztán végül is ott vagyok és csinálom, ahogy időm engedi. Tetszenek a számok, és már én is írtam számot a zenekarnak, szóval mondhatjuk, hogy teljes körű tag lettem.
   
Kolera: Végül azt akartam kérdezni, hogy üzensz valamit az olvasóknak?

Kero:
Igazából, csak köszönetet mondanék, nektek az interjúért, és hogy vagytok és foglalkoztok underground zenekarokkal, illetve a hasonló portáloknak, mint a Nempop közösség, és a III. műszak, és egyéb szervezeteknek. Ja, és lájkoljatok minket, és gyertek sokan sokan bulizni :)


Remélhetően sokan mennek majd a bulikra, február 9-én a budapesti Trafikba, illetve a 36 órás fesztiválra is, mert legközelebb ezeken a bulikon csíphetitek el a srácokat!
Mi köszönjük az interjút!
(chelios) 

                                                    Punkie - Lefexel-e velem?! 2012.

Punkie facebook

Nincsenek megjegyzések: