Volt pofánk rákérdezni - Történetek a detoxikálóból, avagy a Detox újratöltve



A győri Detox zenekar 1996-ban alakult és két kiadott kazettájuknak és koncertjeiknek köszönhetően elég ismertek voltak a hazai punkok körében. 2001-ben feloszlottak, de közel egy évtizednyi csend után Csacse a csapat frontembere újjáélesztette a bandát. Őt kérdezgettem a Detox múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

 Kolera: Kezdjük a korai időkkel, ha Győr, akkor egyből az Auróra ugrik be az embernek, esetleg tájékozottabbaknak eszébe juthat a szintén őspunk Dekadens. Ha jól tudom a Detox megalakítása a Dekadens dobos Vendi ötlete volt és ő hívott téged a zenekarba. Miért pont rád gondolt és hogyan kezdődött ez a történet?

Csacse: Igen Győr! Imádtam azt a közeget, amibe a főiskolás éveim alatt „keveredtem”, és még ott tartottak tanulmányaim után is, egészen 2001-ig. 92-ben kerültem Győrbe, és már 93 nyarán összecimbiztünk (a kolesz szobatársaimmal) Vigiékkel! Meghívtuk a koliba őket 1-2 sörre, gitár mindig volt a szobában, így játszott is Vigi valami Aurórát. Hatalmas megtiszteltetésnek vettük ezt! Volt szerencsém abban az A-Klubban dolgozni, ami a fősuli területén álldogált és anno az egyetlen, punkrockalter hely volt, ahol minden héten minimum 1 koncert volt. Ebben a közegben ismerkedtem meg Vendivel, aki nemcsak a Dekadensben, de még a Ballagó Idő zenekarban is játszott. Akkoriban nem volt ebből feszültség, sőt sokan együtt is koncerteztek, skinheadek és punkok (pl. CPg/Mos-oi). Az akkori győri barátnőm, Vera, hívta fel a figyelmemet egy hidrogénezett hajú emberre, hogy „ő a Vendi a Dekadens dobosa”. Egyedül iszogatott egy sört, gondoltam megszólítom, hogy meséljen a Dekadens élményeiről, és úgy ’ánblokk’ arról az időszakról, mert garázsfelvételeken eljutott hozzám pár koncert hanganyaga, és ezzel a hangulatuk is, de nem láttam, nem éreztem a bőrömön. Kíváncsi voltam nagyon! Tele volt sztorikkal, élményekkel, jó volt hallgatni. Majd jelezte 20-30 perc beszélgetés után, hogy van egy punk bandája, nemrég alakultak, ez a Detox, és az énekes nem nagyon szeret próbákra járni, ha koncert, akkor is szinte könyörögni kell neki, és emiatt épp énekest keres. Pont valami Sex Pistols nóta szólt a helyen, és mondta, hogy énekeljem. Elég nagy hangzavar volt és volt már a fejünkbe is, majd pár sor után azt mondta, hogy ez fasza, nincs-e kedvem énekelni a Detoxban. Nagyot mosolyogtam, mert soha nem gondolkodtam ilyenen, mármint, hogy én zenekarban…, no meg ének… Szó-szót követett, és pár nap után a lakásában, kis gumilapokon ütötte a ritmust, és énekeltük a punk-rock albumunk nótáit. Elkezdtük a próbákat, és mihelyt megvolt 30perc műsor, már robogtunk is koncertezni.



Kolera: Hogyan jutott eszedbe a zenekar újjáalakítása és miért vártál ennyi ideig?

Csacse: 2001-ben elköltöztem Bp.-re. Megbeszéltük a többiekkel, hogy összejárnak hetente 1x próbálni Győrben, kéthetente pedig együtt próbálunk. A heti egyszeri próbát sokáig nem tudták tartani, nekem is volt, hogy kiesett 1-1 alkalom… nehéz volt összefogni a zenészeket, és Bp.-ről ’irányítani’. Az akkori dobosunk (Ákos)is visszaköltözött Sopronba, és jöttek egyéb nehezítő körülmények is, mi pedig nem bírtuk a szakítópróbát és 1xcsak szépen elcsendesült minden. Gyurival (a 2. album zenei atyja) tartottuk a kapcsolatot és hébe-hóba találkoztunk. Pár sör után állandóan előjött a nosztalgia, a régi hangulatok, a próbák, a koncertek…és mindig azzal végződött a találkozás, hogy de jó lenne megint zenélni, és hogy megcsináljuk! Ugyanez volt Epivel (ritmus gitáros az utolsó 1,5 évben), és pár olyan régi arccal, akik emlékeztek még ránk. A képlet megvolt, találkozás+iszogatás+nosztalgiázás = de jó lenne megint zenélni! Sokáig a körülményeim sem voltak olyanok, hogy valami rendszeresség (próbák+koncertek) belefért volna. Házasság, válás, munkahelyi válság, 2 év külföld etc.. sok minden lenyomta a Detoxot. De legalább a 2 évből 1,5 évet Camden Town-ban töltöttem, a punk mozgalom bölcsőjében, ahol pizzát szállítottam. Ez, mármint Camden, tovább erősítette bennem az érzést, hogy ez hiányzik az életemből. Rengeteg koncertre eljártam, a kis pubok színpad nélküli dühöngőjébe. Aztán 2007-8 környékétől PQ (jelenlegi ritmus gitárosunk) mindig duruzsolta, hogy vett egy gitárt, vagy van nála egy basszus gitár és menjünk már le egy próbaterembe. Csak úgy hülyülni, belecsapni a húrokba, csutkára tekerni a hangerőt, amit egy társasházban nem lehet. Játsszuk el a "Mary Jean"-t vagy 10x, meg a "Warhead"-et, és a "Sex & violence"-t... Aztán 2009 májusában Epi hazajött 2 hétre Londonból, és összehoztunk egy dob nélküli próbát:

Jó hangulat volt, kellően elhajoltunk a végére, és egyre inkább erősödött az érzés, hogy csinálni kell! 1-2 koncert, vagy valami történjen már! Volt egy erős élményem, történetesen, amikor elkeveredetem Bp.-en egy koncertre. Detox póló volt rajtam (ebből 100 db készült még 2000 környékén) és megszólított egy punk srác, hogy amikor börtönben volt, akkor ennek a zenekarnak a Bűnös c. száma sokat segített neki, hogy kibírja a bentlétet. Ez volt az utolsó csepp a pohárban. 2010 őszére beérett minden gondolat, hogy na most, eljött az idő, és elkezdtük a próbákat, majd a koncertezést!

Kolera: Nehéz volt összeszedni az új tagokat a bandához?

Csacse: Érdekes, ezen még nem gondolkodtam, mert, ahogy az elhatározás megszületett, onnantól jött minden, görcsölés, és erőlködés nélkül. Vagyis, nem volt nehéz. PQ adta magát, őt már 93 óta ismerem, ő lett a basszeros. A dobos kiléte mindig nehéz kérdés volt, de felhívtam Schlekit, aki akkor épp 5 zenekarban dobolt, beszéltem Csáppal, Schleki ajánlására, ő is leterhelt dobos volt, így ő sem. Majd eszembe jutott Petike (Jenő), akivel pár hete futottam össze a Dürerben, kb.10 éve nem láttam előtte. Nem voltam benne biztos, hogy dobolt korábban (őt is 93 óta ismerem, még a győri fősuliról), de talán, egy kérdést megér. Azt tudtam, hogy gitározgatott a koliszobában. Rákérdeztem, és tényleg dobolt még középiskolás korában, és örült a felkérésnek, bár ő naivan azt gondolta, hogy pár próba, max 1 koncert és annyi.
Gyuri is örült a hírnek és azonnal jött is próbálni párszor Győrből Bp.-re, de a körülményei nem engedték, hogy 5-6 próbánál többet velünk töltsön. Munkája miatt sokszor külföldre kellett utaznia, és rengeteg olyan próbánk lett emiatt, hogy 3-an (dob+bassz+ének) nyomtuk le a 2 órát! Ekkor PQ feldobott egy hirdetést egy honlapra, hogy gitárost keresünk! Szinte azonnal jelentkezett Iván! Fiatal, tanult zenész, nagyon örültünk neki! Gyorsan egymásra hangolódtunk! Majd PQ-nak kiesett pár hónap, a 2. gyereke születése miatt, ezért kerestünk egy beugró basszerost. Egy kedves ismerősöm fia Peti, akit szinte egyszerre ismertem meg a „kellene egy basszeros” gondolattal. Ahogy erről beszéltünk az egyik próbán, rá pár napra, véletlenül egymásba is botlottunk Péterrel. Annyira passzolt a képbe, hogy velünk maradt, és PQ visszatérése után átnyergelt ritmus gitárra, így már Iván is írhatott két gitár témát egy nótához.
Ha Győrben járunk, és időben szólunk Gyurinak, akkor jön és játszik...



Kolera: Járnak a koncertekre a régi arcok közül vagy teljesen lecserélődött a közönség?

Csacse: Előfordulnak régi arcok, pl. Balatonlellén játszottunk a Zeusz sörözőben, és a koncert előtt odajött egy srác hozzám, hogy több mint 10 éve vette tőlem ezt a pólót. A kép magáért beszél, szinte fehér lett a fekete póló! Ezek jól eső érzések!



Győrben sok régi cimbivel szoktunk összefutni, sőt volt egy olyan srác is, aki az apja révén ismerte meg a zenénket és jött a barátaival élőben is megnézni minket. Végigtombolták az egészet.
Budapesten is van egy pár régi arc, aki rendszeresen megjelenik, de azt látom, hogy jönnek az újak, és fiatalok. Vagyis vegyesen vagyunk, mint a zenekarban!

Kolera: Melyek a legnagyobb eltérések szerinted a 15 évvel ezelőtti idők és a jelen között koncertlehetőségek, klubok, közönség, zenekarok és az egész úgynevezett punk színtér tekintetében?

Csacse: No, ezen még nem is gondolkodtam, úgyhogy örülök a kérdésnek. A legnagyobb eltérés mi magunk vagyunk. Rengeteg minden változott a környezetünkben, társadalmunkban is. Én is lenyomtam több mint 10 évet, lett 2 gyermekem, nem tudok azon a szemüvegen keresztül nézni, mint 15 éve. Ráadásul akkoriban főleg Győrben és környékén koncerteztünk, ott éltünk, és párszor játszottunk Bp.-en. Talán manapság könnyebb koncertezni, vagyis több lehetőség van fellépni, több kocsma van, aminek a végében van egy kis színpad, összekötve egy keverő pulttal. Pont emiatt mi is belefutottunk már egymásra szervezett bulikba. Nagyon körbe kell nézni és lehetőleg előre gondolkodni a koncert szervezőknek, hogy mikorra, hova szervezkedjen. Sokkal több punk zenekart látok. A régi nagyok még nagyobbak lettek. Nagy tömegeket is meg tudnak mozgatni. Amit maximálisan meg is érdemelnek, hiszen folyamatosan, kitartóan készítették a lemezeket, koncerteztek! Van pár nagy név a szakmában, kevés „középosztálybeli” és sok kis „hangya” zenekar...
Nyáron sok kis fesztivált látok, ami punkra hajló, ez talán elaprózza az amúgy is rétegzenének kikiáltott punkot, ugyanezt látom a klubéletben is. A nagyobb fesztiválok kevésbé homogének, van minden, mint a búcsúban. Nyilván így éri meg, hogy minél több stílus-fant tudjanak mozgósítani. Hiánycikk az olyan üde színfolt, mint az abdai Újhullám fesztivál volt, ahova több országból is érkeztek. Itt 100% punk zene volt, hazaiak, külföldiek.
15 éve még érződött a rendszerváltás előtti és akörüli hatás, hangulat, ami ellen aztán igazán lehetett lázadni. Ez tudott adni egy nyers, vad hangzást a zenei és szövegvilágnak is. A földalatti „mozgalom-izgalom” felszínre került. De ez teljesen természetes is, hiszen ettől jó minden, hogy változik.
Kitört az informatikai forradalom is. Emiatt ma már elképzelhetetlen FB oldal, honlap ….stb nélkül zenekar. Like-ok, kommentek, blogok kiegészítik a kocsmai beszélgetéseket, és ki is tágítják a szűk teret. Ezt szintén pozitívan élem meg….de szerintem ebből a témából egy könyvet lehetne írni.

Kolera: Ennyi év után mi a véleményed az első két lemezről? Teljesen elégedett vagy velük, vagy lenne amit mai fejjel változtatnál?


Csacse: A mostani lemezünk munkálatai közben jött a következő nagy gondolat: egy lemezt nem lehet befejezni, csak abbahagyni! Alapvetően azon emberek közé sorolom magam, aki nem szeret rágódni a múlt hibáin. Nincs bennem olyan, mi lett volna ha…inkább megélem, ott és akkor, ahogy abban a pillanatban a legjobbnak érzem. Ezért asszondom, jó az ahogy van. Egy emlékkép, amihez élmények, hangulatok, érzések kapcsolódnak. Mint egy illat, amiről eszedbe jut egy korszakod. Előttem van az abdai stúdió friss szaga,, ami szinte akkor készült el. Vendi hozta a hordozható cd játszóját, mert azon kell meghallgatni, nem  dolby surround, vagy 5.1-es hangzással, mert az nem hétköznapi. Az, hogy szenvedtem a "Van még egy esély" nótával, hogy az "Atombombában" kapkodom a levegőt, sok-sok mindet hoz fel, a maga tökéletlenségével. De a második album is tele van élményekkel. Pénzt gyűjtöttünk ismerősöktől, hogy ott lesznek a kazettán, mint támogatók. Annyi zseton összejött, hogy el tudtunk menni a Denevér stúdióba, Töfihez Szolnokra, vonattal. Nagy kaland volt az egész! Ott aludtunk a stúdióban, aztán ha eszünkbe jutott valami, vagy ihletett kapott valaki, akkor fel is vettük. Iszogatás közben hallgattuk esténként az effekteket, hogy melyik nótába mi kerüljön. 1 hét delírium tele jókedvvel. Nem változtatnék semmit!
 
Kolera: Hogyan álltatok neki az új lemeznek? Volt valami koncepció, hogy hány darab dal lesz és abból mennyi az új és mennyi az újra felvett régebbi nóta?

Csacse: Nem volt koncepciónk szépen lassan alakult minden. Ahogy megtanultuk a régi nótákat, már jöttek az ötletek, az új anyagra. Mindig volt egy gitártéma, egy refrén gondolat, egy szöveg, amit közösen tovább dolgoztunk, próbákon, az otthon nyugalmában. Az egészről egy gyermek születése jut eszembe. Az aktus az, amikor találkozunk és összeálltunk , a nőgyógyászhoz, terhes tornára járása, az utána olvasás, hogy mit együnk az, amikor próbálunk, amikor koncertre megyünk és hangolódunk, amikor sörözünk, beszélgetünk. Majd jön, amikor bevonulunk a korházban, mert elfolyt a magzatvíz. Ekkor mentünk a stúdióba, ott vajúdtunk, vagyis keményen melóztunk, felvettük a nyersanyagot. Majd a bábaasszony, a stúdiós segített a szülésben. Már látom a fejét, vagyis meghallgattuk az első verziót, egy kis nyomás…., és kint is van…., felsír, megszólal valahol egy hangszóróból a 3. albumunk!
Egy volt a célunk, hogy minden tagnak örömet okozzon az, amit csinálunk, a zene a szöveg! Ha átment ezen a szűrőn, akkor kidolgoztuk és kész az új nóta. A fészbuk' oldalunkon, facebook.com/detoxpunk, megírtam minden nótának a történetét, honnan és hogyan jött, mi a stílusa, mi a témája, milyen sztorink kapcsolódik hozzá. Ott vannak az idővonalon, de szerintem majd összegyűjtöm egy külön részbe. Két régi nóta került fel, szimbolizálva azt a hidat, ami átível az elmúlt tizenpáréven keresztül. Ez a "Mary Jean" és az "Atombomba". Az oka egyszerű, kiállták az idő próbáját, a legnépszerűbb nótáink, önálló életre is keltek, emiatt megérdemlik, hogy újraszülessenek. Kicsit tuningoltunk rajtuk, de semmi flancolás vagy csicsa, csak amit az új felállás megkívánt! Én megkajáltam mindkét új verziót.
 


Kolera: És a kötelező kérdés, milyen tervekkel vágtok neki a 2013-as évnek?

Csacse: Ami terv, heti 0,5-1 próba, havi 1-2 koncert, és a legfontosabb, eljuttatni minden érdeklődőhöz az új albumot! Ha pedig jönnek az új ötletek, akkor új nótákat is írnunk. Ésss kellene még pár klip is, minimum kettő. A "Mókuska" forgatását nagyon élveztük, és a nézettséget tekintve aranyérmes.. A "Gyár" lesz a következő, abból már felvettünk pár jelenetet. Vicces, és szórakoztató lesz…majd küldöm a linket!
(Campos)

Diszkográfia:

Punk Rock (1998)  
Nem érdekel (2000)

Letölthetők innen: http://detox-punk.hu/albumok/ avagy innen: Karanténzóna

Hivatalos honlapok:





Nincsenek megjegyzések: