Volt pofánk rákérdezni - Pernahajders, azaz még létezik a balatoni láz!

A keszthelyi punk zenekar sem mostanság (2007-ben) alakult, még sem ismertek nem kis bánatomra. Viszont teljesen jól tolják élőben a dalaikat, erről itt Pesten a Nyugati aluljáró egyik vendéglátóipari egységében megejtett bulin jómagam is meggyőződhettem. Egyébként a jeles esemény botrányba is fulladt sajnos... 
Természetesen a balhé nem a zenekarok miatt tört ki (ezen a bulin játszott a Pazar, a Punkie és a Detox is ha jól emlékszem...!), hanem a biztonság nagyon komoly őreinek nemigen voltak színpatikusak a tarajosok, ott az üvegfalakon belül és a környéken... Így elcsattant jó pár pofon, majd előkerültek a szemfüles rendőrök is, akik az ott nyíltan tevékenykedő koldusmaffia helyett, akkor a kocsmán kívül tobzódó punkokat vették kezelésbe, mert hogy "nehogymárcsakazértis"!
Mi pedig a zenekart most... 
A kérdéseinkre Tetű, Robibácsi és Kapitány válaszolgatott a bandából.


Kolera: Keszthelyről a Balaton, napsütés, vidámság jut az ember eszébe nem pedig punkok és lázadás, honnan jött az ötlet, hogy zenekart alapítsatok? Egy baráti társaság voltatok, vagy innen-onnan szedtétek össze a tagokat?

Kapitány: Az, hogy zenekart alapítsak vagy zenéljek ez valahogy mindig is bennem volt kora tinédzser korom óta, pontosan nem tudom belőni az időpontot, ez mindig jelen volt és sosem volt kérdés. A Pernahajders előtt voltak szárnypróbálgatásaim, de pár hónap maximum egy év után abba is maradtak, ahogy az lenni szokott közbe jött a szerelem, munka, ötlettelenség, hanyagság... stb. szóval nem haladtunk semmit.  Még a színpadig sem jutottunk el, csak zenéltünk, illetve csak próbáltunk volna zenélni, mert fingunk nem volt róla hogyan. Szövegeket farigcsáltam meg ittunk, mint az állat :)
Semennyire nem voltunk egy társaság a pernahajderekkel. Egyszer csak úgy hozta a sors, hogy találkoztam egy lánnyal, aki miatt sűrűbben fordultam meg Keszthelyen és az ő baráti társaságához tartozott a Tetű. Akinek akkoriban volt egy futó projektje, amit már nagyon unt a sablonossága és az egy helyben toporgása miatt. Felvetődött, hogy hozzunk össze egy jó kis destroy bandát a 80’ –as évek hangulatával. Duda ehhez csatlakozott később miután eljött egy próbánkra szórakozásból vagy meg szomjazott gondolom. :) A következőre már hozott egy kéz alól vett gitárt és kibővültünk.
Robi bácsi 2008-ban csatlakozott hozzánk, miután több fesztiválon összefutottunk azon a nyáron, jó nagyot buliztunk, beszélgettünk felvetődött, hogy nem próbálná-e ki magát velünk. Persze benne volt, és onnantól nyerte el jelenleg formáját a zenekar.
Robibácsi: Valahogy így történt. Bár szerintem már 2007-ben találkoztam a Kapitánnyal a komáromi Riot-on. Aztán rá egy vére 2008-as Volton derült ki hogy ugyanannak a 2000 embernek a soraiba tartozunk, akik rendszeresen megfordulnak mindenhol és a baráti kapcsolataink már réges-rég össze vannak nőve. Itt került szóba, hogy lehetne egy közös projekt. Egy hét múlva már próbáltunk, rá egy hétre meg már koncert volt.
A Balaton meg abból adódik, hogy a többség itt lakik. Bár a zenekar a működését Reziben kezdte, amíg ki nem lopták a cuccokat a garázsból. Ekkor jött a költözés Kertvárosba. Ami meg persze annyira Balaton, mint Hévíz (mindenki döntse el :P).
Tetű: A Pernahajders megalapítását mikor elhatároztam még egy másik zenekarban gitároztam. A lényeg az volt hogy mostani kedves basszusgitárosunkkal, Kapitánnyal, aki régi fesztivál cimborám volt, legyen egy közös zenekarunk. A műfaj adott volt, azon belül saját dalok, "a többi meg majd kialakul". Így is lett, hárman voltunk, az előző bandámból a dobos, én és Kapitány. Miután a dobos kiszállt én kényszerültem az ütős hangszerhez, régi zenekaromból Duda jött a gitárjával, aki már régi cimbora. Kicsit később egy fesztiválon lett összeszedve Robi bácsi, és nekiállt Pestről lejárni a próbákra, szintén gitár poszton besegíteni. Hamar kezdtek készülni a számok és rövid időn belül Robi leköltözött Keszthelyre így már rendszeresen működött a banda. Tehát mondhatjuk, hogy részben baráti társaság voltunk, részben innen-onnan jöttünk össze.




Kolera: Az első jobban terjesztett anyagot koncerten vettétek fel, azt az újat pedig garázsban ennek ellenére egészen jól szólnak. Direkt ezt az utat választottátok, vagy az anyagiak hiánya miatt nem mentek stúdióba?

 
Kapitány: Az anyagiak hiánya csak részben játszott szerepet… jó nagy részben, de nem ez volt a fő indok, ami miatt elvetettük. Ha stúdióba megyünk biztos, hogy százszor jobb minőségű cuccot tudunk közkincsé tenni, de féltünk tőle, hogy a elveszik valami a kicsit kopottas hangzásból, ami jellemző a zenekar felszerelésére és a 80’as évek hangulatára. Amit pedig terjeszteni kezdünk az ugyanolyan minőségű ki sterilizált cucc lesz, mint amiből már éppen elég van. Nem akartunk ugyanúgy megszólalni, mint a többi banda. Ennek ellenére nem kizárt, hogy egyszer megpróbálkozunk egy stúdió anyaggal is... de ez még a jövő. Ez a felvétel sem olyan lett 100% -ban mint, amit ki szerettünk volna hozni az anyagból, de vállalható. Persze rengeteg baráti segítséget, ötletet kaptunk és ezek nélkül el sem készülhetett volna. Az a bizonyos koncert felvétel volt a legelső próbálkozásunk hogy rögzítsünk valamit az utókornak. Nem is tudom hogyan terjedt annyira el, de volt olyan figura, aki fesztiválon mutogatta nekem az mp3 lejátszóján, hogy melyik a kedvenc Pernahajders száma. Na, ott azért meglepődtem. Az irány pedig ki lett jelölve.
Robibácsi: Ez a stúdiós felvétel érdekes dolog. Mivel ’93 óta mozgok zenei körökben így volt tapasztalat mindenféle felvétel készítésében. A stúdióban történő felvételek tisztá(n)bban szólnak, de valahogy az utómunkák és a sávonkénti felvételek elveszik a dögöt a zenétől. Ez időigényes és ettől anyagiakban is veszélyes a történet. Általában olyan anyagok készülnek, amiket élőben elég ritkán lehet visszaadni. Az első anyagot egy koncert előtt vettük fel, ha már úgy is keverőre volt kötve minden csak kellet egy szalagos rögzítő alapon. Nem sokat tököltünk feljátszottunk mindent 1-2-3 alkalommal és eldöntöttük melyik verzió működőképesebb.  Lényegében a Kertváros-on is ezt a vonalat vittük tovább, de ott már a próbaterem lett kimikrofonzva. Ez az út járható lesz hosszútávon is, mert közben folyamatosan fejlesztjük a hátteret és Iszap és Miki személyében hozzáértő embereket találtunk ehhez.  Így a lehetőség adott arra, hogy évente 10-12 számot felvegyünk.
Tetű: Az első jobban terjesztett anyagok, amikről úgymond klip is készült, azt hiszem kísérlet képen lett felvéve koncerten, vagy koncerteken, valamelyik még meg sem lett beszélve talán csak valakinek hirtelen jött ötlete volt. De gondoltuk, ha már nagyjából jól szól, mér ne csináljunk rá valamilyen klipet. Akkoriban még nem nagyon gondolkodtunk több számos felvételen vagy stúdión. A "Kertváros" című 9 számos album már megszervezett felvétel volt, komolyabb mikrofonozással, keveréssel. Ezt is élőben (minden hangszert egyszerre) vettünk fel, de ennek ellenére nem sikerült rosszul. Hát a stúdiózást főleg időhiány miatt nem erőltetjük, kisebb részben az anyagiak miatt, mert ugyebár a zenekar még mindig nem kevés pénzel támogatja a sör,bor,pálinkagyártást. A pontos válasz a kérdésre viszont  az hogy direkt választjuk ezt az utat a zenék rögzítésére, mivel helyben van és mint hallhatjuk minőségre sem rossz. De főleg a felvett számokat, ahogy meghallgatja valaki, mi ugyanúgy, ugyanolyan hangzással, minőséggel, lendülettel tudjuk előadni a koncerteken, mivel totál élőben rögzített számokról beszélünk.  


Kolera: Mennyi koncertlehetőségetek van Keszthely és környékén kívül? Milyen esélyei vannak ma egy nem annyira ismert vidéki csapatnak, ha pl. Pesten szeretne fellépni vagy bármelyik nagyvárosban?

Kapitány: Elég ritkán tudunk koncertezni, Keszthelyen kívül, általában a Balatontól nem nagyon szoktunk elszakadni. De játszottunk már Győrben, Budapesten és Várpalotán is. Évente 10-12 buli szokott összejönni, szar munkaidő beosztás miatt nem igazán futja többre részemről. Mennénk, mi szívesen bárhova, ahova hívnak minket, de nem ott tartunk, hogy bármiféle útiköltség hozzájárulást vagy valamit kapnánk, önköltséges az összes bulink és ezért nagy távolságokat csak ritkán tudunk megtenni az országban. Így kevesebb a buli, nem jutunk el tömegekhez, nem leszünk ismertebbek, és nem is lesz pár bulinál több egy évben. Ez egy ördögi kör. Így hát azzal dolgozunk, amink van. DIY.
Robibácsi: Nem a koncertek szervezése a nehézkes. Eljutottunk tavaly kétszer is Budapestre, valamint játszottunk Győrött is. A tapasztalat az, hogy alapvetően meggyengült az érdeklődés az élőzene iránt. Az meg luxus hogy 10 emberért utazgassunk több száz kilométert önköltségen. Ebben a kérdésben vannak vitáink. Én inkább az online megjelenés felé tendálok és pár kisebb nyári fesztiválon történő fellépést preferálom. 
Tetű: Keszthelyen talán egy lehetőség van fellépni, a helyi 512 clubban, amely egy rock club és folyamatos koncert lehetőséget biztosít kevésbé ismert, vagy ismert zenekaroknak is. Bár az utóbbi időben vidéken megcsappant a közönség, főleg az élő zenére gondolok, ezért meg kell gondolni hol, mikor koncertezik egy zenekar. Koncertlehetőség szerintem van elég, csak időt nehéz rá szakítani a munka mellett. Az elmúlt évekről vannak zenekari ismeretségek és közös szervezés alatt lehet koncerteket szervezni.
Általában én szoktam magamra vállalni a koncertszervezéseket, és itt a Balaton környékén össze is szokott jönni. Itt Siófokot, Balatonlellét és Balatonboglárt értem, ahol úgymond állandó vendégek vagyunk. Mostanra már meghívások is vannak, de nem mindig tudunk sajnos eleget tenni időhiány miatt, meg hát sajnos az utazás, stb. sem kerül kevés pénzbe és a legtöbb klubnak nem erőssége az utat téríteni (bár sajnos nem mindig van miből). Esély van elég csak pénz és idő kérdése a közönség előtti szereplés. A Budapestre való feljutáshoz szintén jó, ha van egy helyi zenekar Pesten aki tud koncertet, hangszert biztosítani és akkor van lehetőség ott is bemutatkozni. Nekünk mostanában volt rá lehetőség többször is,csak a folytatás problémáit itt is a előzőekben leírtak jelentik.
Összességében van lehetőség nagyvárosokban fellépni, csak jó szervezés kérdése. Manapság nem nehéz a netről a klubok telefonszámát beszerezni, egy vagy kettő zenekart a környékről elővakarni, egy kis pénzt félre tenni a kiadásokra (üzemanyag, pia) és neki is lehet állni fellépni.



Kolera: Minden zenekarnak van egy 3-4 esetleg több zenekarból álló haveri köre, akik segítik egymást, együtt játszanak, stb. Ti melyik zenekarokkal vagytok a legjobb viszonyban?

Kapitány: Nálunk ez nem szokott 1-2 zenekarnál többre duzzadni. Egy ideig amíg még aktív volt az Abnormal zenekar velük csináltunk közös bulikat, amik elég jóra sikerültek. Mostanában nem is tudom hogy túl élték-e a tagcseréket. Aztán később a Detox-al kerültünk olyan kapcsolatba, hogy megint lett egy kis mozgásterünk és el tudtunk menni Győrbe és Budapestre is koncertezni. Van még pár tehetséges zenekar, akivel a Tetves tartja a kapcsolatot aztán szervezgeti bulikat.
Robibacsi: A kezdetektől próbálunk ilyen kapcsolatokat kialakítani. Arra azért figyelünk, hogy ha nem is zeneileg, de gondolkodásmódban hozzánk közelálló zenekarokkal tartsuk ezt a vonalat.
Tetű: Jelenleg a budapesti Detox zenekarral vagyunk jóban, koncertezgetünk is együtt. Még régebbről vannak azért ismerősök mint pl. a kaposvári Gereblye, bár velük mostanság nem tartjuk a kapcsolatot de néha ha koncert lehetőség van hívjuk egymást. Nem is jut több eszembe, akikkel jelenleg is beszélünk, de ez mindig változik. Haveri körnek azt hiszem nem nevezhető egyik sem, talán azért van, mert a környékünkön, talán 20-30 km-es körzetben nincsenek is már zenekarok.
 
Kolera: Milyen visszajelzéseket kaptok a zenétekre? Mi az, amiért megéri csinálni? Mire emlékeztek vissza 20 év múlva a legszívesebben?

Kapitány: Az utóbbi pár évben már többségében biztatásokat kapunk és olyan kritikákat, hogy jó lenne minket többször és több helyen hallani. A szeptember elején közkincsé tett Kertváros DEMO annak ellenére pozitív visszajelzéseket hozott, hogy nem stúdió minőség. Gondolom értékelték az igyekezetünket. :)
Nem is tudom, miért éri meg csinálni. Sose gondolkodtam el azon, hogy vajon miért csinálom és megéri-e. Nem érdekel. Jól érzem magam a színpadon és a koncert után is. Ennyi elég, ha meg mellette sikerül pár embernek gondolatébresztőt fújni a dalainkkal, akkor meg hajrá. Megérte.
Rengeteg olyan élményünk van az elmúlt immár öt évről, amire már most jó visszagondolni. Volt tavaly egy Budapesti bulink a Westbahnhof –ba, teljesen idegen közönségnek játszottunk, jól el is késtünk, ami azért volt baj, mert mi kezdtük a bulit. Szóval rövidített műsort kellett nyomni ezt meg is mondták. És ahogy belekezdtünk az első számunkba a közönség teljesen partner volt benne, hatalmas darálás, színpadra felugrálás, tánc és mulatozás volt. Amit addig csak hazai pályán láttunk. Annyira belejöttek az emberek, hogy nem hagyatták abba velünk 25 perc után koncertet, hanem majdnem végig tudtuk játszani a repertoárt. Eszméletlen buli volt.
Robibácsi: Inkább a próbákat szeretem. Hétvégi kikapcsolódás. Elengedjük magunkat, mulatozunk és közben születnek az újabb számok. Ez pozitív energia…
A koncertek már fárasztanak JJ
Tetű: Hogy mért éri meg csinálni? Szeretem, hogy érzéseinket, véleményünket kivetíthetjük, másoknak hallhatóvá tehetjük. Persze fontos számomra a zene szeretete és a hatalmas bulik a mi kis szűk zenekari közösségünkkel.
Én a legjobb visszajelzésnek azt veszem, ha valahova hívnak minket továbbra is. Részünkről az érdeklődést az anyagaink megtekintései számában fedezzük fel, vagy koncerteken, mikor nem lehet abbahagyni a zenét.
Előfordul néha, hogy buli után gratulálnak, vagy a zenekar elérhetőségeit kérik. Ilyenkor érzi az ember, hogy van értelme csinálni, még ha csak néha pár ember hallja a mondandónkat akkor is.
Ha 20 év múlva vissza kéne emlékezni, tuti eszembe jut a sok hülyeség amit megcsináltunk, az utazások, a haverok és remélem még a számainknak a szövegére is emlékezni fogok, persze csak azért, mert akkor is játszani fogunk remélhetőleg!
 

Beszéljünk egy kicsit az aktuális Kertváros című demótokról, hogyan választottátok ki, hogy milyen dalok kerüljenek fel rá, mennyi ideig tartott és milyen hangulatban zajlott a felvétel? Milyen technikával vettétek fel az anyagot?

Tetü: A Kertváros demó című albumra főleg az utóbbi 1-2 évben készült számok kerültek fel, a régebbieket úgy éreztük már eleget játszottuk koncerteken és mindenkinek a könyökén jöhet már ki. Persze 1-2 szám azért felkerült.
A felvétel 2 du alatt készült, szokásosan jó piagőzös légkörben, mert ugye kellett a hangulat. Igazság szerint szántunk volna még rá több időt is és kellett is volna, de kedves hangmérnök cimboráinknak sem rabolhattuk a hétvégéjét főleg mivel csak sörért hajlandóak voltak dolgozni. Igazság szerint fárasztó volt a felvétel, legalább is részemről, mivel az élő felvevés miatt minden számot 3-szor 4-szer játszottunk el.
Itt ki is térek a hogyanra. Két segítő kész ember, név szerint Iszap és Miki már régóta foglalkoznak felvételekkel. Iszap már vett is fel nekünk, az ominózus Látni akarom című számot, amihez klip is  készült, ennek a hang anyagát és a vesztegzárét koncertünkön vette fel. Tehát ők ketten jöttek rögzíteni. Ez úgy történt, hogy minden hangszer + dobok kimikrofonozásra került, onnan pedig 1 keverőre történt a továbbítás, aztán pedig 1 felvevő egységre. Beállítgatások után a felvétel el lett indítva és elhangzott a"van 90 percetek". Ettől kezdve csak nyomtuk folyamatában mindent többször. A felvétel után, amit Iszap keverőzött az anyag Mikinél időzött 1 jó darabig és az utólagos keveréseket rendezte elég szépen. 1-2 hónap elteltével megkaptuk az anyagot, persze minden számból több verziót. Robi bácsi még vagdalt rajta 1 kicsit aztán már csak azt kellett eldöntenünk, hogy a számaink 3 lehetősége közül melyik a jobb és hogy melyik maradjon 
véglegesbe. 
Robibácsi: A felvételeket, mint ahogy a borítón is szerepel, 2012. június 30-án negyed hat és háromnegyed nyolc között sikerült felvenni. Kb. ugyanennyi ideig tartott előző nap, amíg mindent összeraktunk-dugtunk-szereletünk. A számokat valamelyik utolsó koncertlista alapján játszottuk fel. Remélhetőleg a következő (talán valamikor a tavasszal esedékessé is válik) felvételnél már tudunk legalább egy teljes délutánt rászánni. :D
Kapitány: A dalok kiválasztása közös megbeszélés után történt, de mivel már a felvétel megkezdésekor tisztában voltunk vele kb. mit szeretnénk csinálni, nem voltak véleményütközések. Nagy könnyebbség olyan zenekarban játszani, ahol egy rugóra jár a tagok agya.
A felvétel két naposra sikerült, mivel ez volt az első olyan anyag, amire rákészültünk előtte pár hónappal, megkerestük azt a cimboránkat, aki a koncerteket is rögzítette, ő ismert valakit, akinek ehhez megfelelő cuccai is vannak… stb.
Szóval a felvétel első napja (délutánja) arra ment el, hogy az eszközöket felállítottuk, elmondtuk nekik pontosan mit szeretnénk kihozni, hogy másnap már mindenki csak a felvétellel tudjon foglalkozni, és az ezt megelőző állítgatásokat letudjuk.
Nagy jó hangulatban készült el a felvétel, de ez a demo végén és a számok közti beszólásokon hallatszik is. Jól fogyott a sör is :)
Egy elég komoly cuccot kaptunk kölcsönbe, a tulajdonosa segített Iszap barátunknak a felvételek koordinálásában. Hoztak egy többsávos keverőpultot, amire rá lettek kötve a mikrofonok, hangszer mikrofonok. És ahogy koncertet szoktak hangosítani, úgy lett beállítva minden. Először azt szerettük volna, ha minden vonalról megy (talán majd legközelebb), de ezt eszköz hiányában még is el kellett vetni. Így maradt a beton mennyezet által visszavert alapzaj, amit a lehetőségekhez képest sikerült kipucolni, de megmaradt rajta az a garázs feeling.


  
Kolera: Elég termékenyek vagytok dalszerzésben, hallom már vannak új dalok. Mikorra tervezitek a következő demót és hol lesznek Pernahajders koncertek az elkövetkező hónapokban?


Tetü: Igen termékenyek vagyunk, főleg ez Robibácsinak köszönhető. Folyamat hozza az új nótákat, alig győzzük a 2 hetenkénti próbákkal. Persze azért mindenkinek bent van a keze a dolgokban. Most is 2-4 szám készül egyszerre és igyekszünk vele, hogy a közeledő koncerteken már előadhassuk. Idénre, tehát 2013-ra szerintünk már lesz új felvett anyag, ha ilyen tempóval gyűlnek a számok.
Főleg a dalokra történő rágyúrás miatt nincsenek, nem voltak koncertek dögivel mostanság, de igyekszünk elmenni erre-arra.
Minden csak pénz és idő kérdése, de persze a Pernahajders idén lehetőségek szerint szeretne új helyeken megfordulni, Itt a megyében, talán Zalaegerszegen, van kilátásban Pestre is koncert, de a távolság miatt mindig ez a bonyolultabb. A régi jól bevált Déli parti helyeket persze nem hanyagoljuk már talán dátum is van a boglári tehetség kutató after party-ra március közepén, itt talán idén még többször is fellépünk tekintettel a zenekar sikerére a legutóbbi bulin és persze Kapitányunk kedvenc városkájáról beszélünk. Biztos soron következik majd az art rock Siófokon és persze Lellén a Zeusz kocsma is jó szokott lenni. A déli parton rengeteg az ismerős minden koncerten, megvan az a bizonyos társaság is és a hangulat is jó szokott lenni. Ezért szeretjük főleg az itteni helyszíneket, bár jó lenne népszerűsíteni őket koncert ügyben, mert sajna még tolongani nem kell, de hát a Balaton ilyen. Szezonban mindenki a strandon, dizsiben, ezen kívül meg szinte csak az üres városok. Ezen akarunk javítani főleg a téli időszakban. Mint Keszthelyiek mi is unjuk a téli tétlenséget.
Visszatérve a koncertek szerveződnek, reméljük, minél több zenekart be lehet vonni majd, a pontos dátumokat meg idővel kitesszük a netre.  
Robibácsi: A koncertekkel a Tetű foglakozik. Szeretném, ha még a tavasszal tudnánk egy újabb 8-10 számos hasonló felvételt elkövetni. Aztán majd valamikor nyáron összenézni, hogy mik is maradtak ki és talán összerakni egy picit talán lassabb, de jól-megmondós hanganyagot is…
Kapitány: Hál, istennek tényleg elég termelékenyek vagyunk, elég sok különböző hatás ér minket az élet egyéb területein, valamint zeneileg is. Mindenkinek megvan az a fajta zenekar és stílus a punkon belül, amiből ihletet merít és így színesebbé teszi az egészet. Összegyűlt már 5-6 vadi új szám, amit érdemes lenne rögzíteni plusz a Kertváros –ról lemaradt néhány régebbi szerzemény, amikkel az utóbbi időben megint el kezdtünk a próbákon foglalkozni. Robi bácsinak, pedig ha jól tudom, még legalább két szerzeménye van, ami meg lesz még a következő felvétel idejére. Addigra még én is farigcsálok pár szöveget.
Úgy tervezzük, hogy április május környékén készítenénk el a következő anyagot még a fesztivál szezon előtt, mert a nyár nagy részében mindenki megy jobbra-balra. Vagy ha koncertezünk, akkor a próbákra is ritkábban lehet összefogni a bandát. Balatonbogláron kezd éledezni valami, néhány ismerősünk próbálja feléleszteni a régi Ifiklub - okat, és újra rendszeressé tenni a Rock majálist, szóval azon a környéken biztos, hogy bele lehet futni egy-egy Pernahajders buliba :) 
Ismerünk zenekarokat, akikkel együtt működve további helyszíneket és városokat szeretnénk célba venni. Nagyjából ez az éves terve a bandának :)


Asszem' ennyi köszi szépen a válaszokat!
(campos)

                                                       Pernahajders - Látni akarom

Pernahajders weboldal
Pernahajders facebook 
Innen letöltheted a demókat!

Nincsenek megjegyzések: