Volt pofánk rákérdezni - Shitpump és a legmocskosabb rock n' roll

Rendhagyó módon a legnépszerűbb közösségi portál segítségével faggattuk Kis "Kizso" Zsoltot, a Shitpump zenekar örökmozgó frontemberét. Kisebb - nagyobb megszakításokkal (családi ebéd, játszótéri különfoglalkozás, egyéb hétvégi családapai teendők) készségesen válaszolt is a kérdéseimre. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi újság van mostanság a zenekar háza táján, de fellebbentettük a fátylat néhány fontosabb zenekari háttérinfóról is.

Kolera: Helló! Hogy vagy?

Kizso: Köszönöm szépen, a körülményekhez képest egész jól! Nagyon izgatott vagyok, mert a párom "mindenórás", azaz bármelyik percben megszülethet a bébink, másrészt nagyon szomorú is vagyok, hiszen elment az egyik legnagyobb kedvenc zenekarom gitárosa! (Jeff Hanneman - Slayer gitárosa volt! R.I.P. -  a szerk.) Nagyon sajnálom a formát! Ezen teljesen kiakadtam! Szóhoz sem bírtam jutni, amikor megtudtam a hírt...



Kolera: Először is menjünk vissza a banda őskorszakába. Akkortájt a The D.I.Y. zenekarban énekeltél és baráti viszonyban voltatok a Bastards nevű csapattal. Hogyan lett ebből Shitpump?

Kizso: Sokat koncertezett együtt a két zenekar. Mármint a Bastards, meg mi. A baráti viszony az inkább a Bastards gitáros Horváth Miklós és közöttem volt. Tulajdonképpen a későbbiekben azt szerette volna, ha én a Bastards-ba átmennék énekelni. Akkor még kitartottam a D.I.Y. mellett. Persze azt nem is tudtam, hogy már nem sokáig leszek még a csapat énekese. Amikor összeállt a Shitpump, akkoriban elég zűrös volt számomra a D.I.Y.-ban zenélni. Hol benne voltam, hol nem a zenekarban.
Közben az eredeti Do It Yourself dobos Lehner Lacika csinált egy "Fall Back" elnevezésű zenekart. Ott is felbukkantam, mint énekes, de csak rövid ideig. Valamiféle, hc/metal zenekar volt az teljesen lehangolva, mint a Korn. Aztán, amikor elkezdett atomjaira hullani az a projekt is onnan is továbbálltam. Eközben az Öcsi zaklatott, hogy csináljunk zenekart. Mondtam, hogy csak akkor, "ha nem punkot fogunk játszani!" Az Öcsit (Gaál György - szerk.) a munkahelyem által ismertem meg.
Össze is hoztunk valamiféle próbát, de a zajongás előtt a gitáros lemondta a dolgot. Aznap hívott telefonon a Miki, hogy mi újság velem, én meg mondtam neki, hogy kellene jönni zenélni. Na így lettünk punk zenekar, az eredeti terv ellenére... Képzeld csak el, hogy nem akarsz punkot játszani, erre lejön a próbára egy ízig vérig punk arc, és ott nyomul a gitárján. Naná, hogy egyből punk lett az egész cucc!
A Mikinek nem tetszett a dobos srác, mert tulajdonképpen nem is tudott dobolni, ezért én elhívtam az akkoriban megint velem összeállt D.I.Y.-ból a dobost, a Koller Sanyit, mondván, hogy ki kellene segíteni pár próbán a másik zenekaromat, és ez lett tulajdonképpen a Shitpump első felállása.
A Sanyi kilépett néhány Shitpump próba után a Do It-ból, mert a Pumpa jobban tetszett neki, engem meg megint kirúgtak onnan, így hát teljes gőzzel beindulhattunk. Nagyjából fél év leforgása alatt megvolt az első demónk, majd nem sokkal ezután a színpadon találtuk magunkat.



Kolera: De miért rúgtak ki akkor a D.I.Y.-ból?

Kizso: Nem tudom, talán valamiféle féltékenység volt ott a Koxék részéről, vagy valami ilyesmi. Ezt inkább Ő tudná megmondani, hogy akkor mi volt a baja. Azóta összeraktuk néhányszor vele a D.I.Y.-t is, teljesen működőképes volt a dolog.

Kolera: Már sok évvel ezelőtt hallottam azt a jelzőt veletek kapcsolatban, hogy "A magyar Exploited" Van tudomásod, hogy honnan eredhet ez? Hízelgő ez rátok nézve vagy inkább dehonesztálónak tartod?

Kizso: "A magyar Exploited"? Hízelgő a saját véleményem szerint, bár már szerintem nem annyira 'Ploited-es a zenénk. A "Gyűlölj!" album idején hívták így a zenekart. A kezdetekben valóban hasonló zenét csináltunk, mint az angolok, de azért hálisten' kialakult a saját stílusunk!
Persze ez sem sokkal szelídebb, mint mondjuk, régebben volt. Egyébként én is, meg a Miki is nagyon szeretjük a mai napig is az Exploited-et. Nyilván ez is rányomta a bélyegét a stílusunkra. Akkor sem zavart, most sem zavarnak minket az ilyen dolgok.

Kolera: És mikor hallottad először hogy így neveznek titeket?

Kizso:  Egyszer láttam a neten. Pontosabban a Hunderground oldalán jellemeztek minket így, valami koncerttel kapcsolatban, nagyjából 2005 magasságában, meg pár rajongónk emlegette még ezt. Nincs ezen mit csodálkozni, már akkor is hatalmas káoszt tudtunk okozni a bulinkon. Sokan nem is értették, hogy honnan ez az energia a koncerteken.

Kolera: Akkor most kombináljuk kicsit az előző két kérdést. Az Exploited szinte minden évben játszik Magyarországon, nem sok banda van akik nálatok jobban illenének előzenekarnak, mégsem jut eszébe soha senkinek, hogy elhívjanak benneteket. Ez pénzkérdés vagy a tipikus magyar viszonyok jellemzőek a koncertszervezésre is?

Kizso: Mielőtt megbántanék akárkit is a válaszommal, maradjunk annyiban, hogy a "a tipikus magyar viszonyok jellemzőek a koncertszervezésre is" válasz a legmegfelelőbb.
Egyébként meg nem tudom. Nyilván nem azt a fajta punk zenét játszuk, amit könnyen meg lehet emészteni, mert többnyire bántóan ironikusak vagyunk a dalainkban, de a magánéletünkben is. Ha pedig az igazságokat mondjuk ki az is bántó lehet, tudod az igazság mindig fáj...! Főleg bizonyos köröknek... Érezted az iróniát?
Na ezek a magyar viszonyok. Nevetségesnek tartok pár szervezőt, és még ennél több zenekart, akik eladják magukat punknak, vagy punkzenésznek! Amikor valahogy odakeveredünk, akkor pedig azzal találjuk magunkat szemben, hogy ez nem punk, nem punkos, nem szervezés, hanem egy rakás szar. Pláne ez a vicces az egészben, hogy ezek az arcok próbálnak szelektálni a közegben.
Okádék az egész! Vannak bizonyos körök, ahová mi nem tesszük be a lábunkat, vagy nem tehetjük be a lábunkat önhibánkon kívül, vagy éppen, a legnagyobb értetlenségünkre. Ez konkrétan régen engem személy szerint még zavart. Ma már inkább leszarom! Meg van itt még más is.
Gondolom Te is jársz bulikra! Akkor számodra sem titok, hogy némelyik klub teljesen alkalmatlan arra, hogy vendéglátóipari egységként üzemeljen, nemhogy élőzenés klubként.
Többek között ezeknek a dolgoknak is köszönhetően teljesen meg fogjuk ritkítani a magyarországi bulikat és csak a számunkra fontos koncerteken fogunk részt venni. Nézd, több európai országban felléptünk már és teljesen úgy kezeltek minket, ahogy a normális zenészeket kezelik. Ami itt az országban zajlik, azt meg inkább hagyjuk is...
Mellesleg nem fogok azért fizetni, hogy valahol fellépjek, inkább fizessen az akinek az az érdeke, hogy megtöltsük vendégekkel a szórakozóhelyét!


 
Kolera: Melyik volt a legnagyobb szabású rendezvény, ahol eddig játszottatok? Milyenek a nem budapesti koncertek? Mennyit tudtok vidéken játszani?

Kizso: Erre pontos választ nemigen tudok adni neked, mert a több mint tíz év alatt rengeteg helyen és bulin megfordultunk a Free feszt-től kezdve, a Punk Rock Riot és a Dynamo (punk) fesztiválokon át a 36 órás Punkfesztiválig. Tényleg sok koncerten. Azt viszont sejtem, hogy a közelgő babázás miatt mennyi fog kimaradni...
Én személy szerint a vidéki és külföldi bulikat jobban szeretem, mert ott mindig meg akarják mutatni az ottani zenekarok, hogy ők is mennyire tudnak! Vidéken egész sokat tudtunk játszani eddig is és azok a koncertek mindig nagyon tetszettek nekem.

Kolera: Szép számú és nagyon lelkes közönségetek van, amely a legkilátástalanabbnak tűnő koncerthangulatot is képes feldobni. A Shitpump kezdésére egyszer csak felbukkan egy rakás ember akik brutális pogót rendeznek. Gondolom nem lehet rossz érzés így játszani, még akkor sem ha származnak ebből néha problémák is (pl. összetűzések a rendezőkkel, kitiltások klubokból) A korai időkben is így volt ez, vagy sokáig tartott mire összeszedtétek az embereket? Gondolom párszor már lecserélődött a közönségetek ennyi idő alatt, mégis mindig jönnek az újak.

Kizso: Tényleg nem rossz így felmenni a színpadra! Ilyenkor még azt is elfelejti az ember, ha pár szórakozóhelyről ki van tiltva a zenekara a XXI. században! Hehe!
A korai időkben még voltak punkok a punk bulikon, így nem volt nehéz közönséget verbuválni. Most meg már követni sem tudom, hogy hányadik generációnak zenélünk azóta. Szerencsére mindig vannak új arcok a bulijainkon, így remélhetőleg nem fogynak el! Ezúton is üzenem nekik, hogy nagyon szeretjük a rajongóinkat, még ha nem is ez látszik és hatalmas köszönet és tisztelet nekik a felejthetetlen bulikért!

Kolera: Voltak durva esetek a koncerteken?

Kizso: Egy - két orrbetörésen, és hasonlókon kívül nemigen, de ezt nem lehet kikerülni a durva pogóban, ami nálunk zajlik. Mindössze kétszer - háromszor kellett csak leállítanom a zenét a pályafutásunk alatt, mert a kidobók viperával verték a közönségünket, de volt olyan is, hogy egy erősen jobboldali fiatal ütlegelte a nála sokkal véznább tarajosokat a pogóban és ezért addig nem folytattuk a bulit, amíg ki nem vitték a teremből. Meg egyszer kiverték egy srác fogait, de komolyabb balhék nem voltak a koncerteken.

Kolera: A sok év alatt minden ismert és sok kevésbé ismert és rengeteg szinte teljesen ismeretlen bandával játszottatok közösen. Voltak olyan zenekarok, akiknek a neve a szélesebb közönség számára semmit sem mond, de neked tetszettek? A "nagy" zenekarok mindig hozták a formát, vagy volt amikor gyengébben teljesítettek?

Kizso: A nagy zenekarokat is emberek alkotják, így természetes, hogy ők sincsenek mindig formában, és ezt nem is lehet kikerülni. Nem árulok el nagy titkot azzal sem, hogy a rock n' roll életformával együtt jár az alkohol is. Ezekbe a "csapdákba" mi is beleszaladtunk egy jó párszor...
Az új zenekarok közül a nemigen volt amire legutóbb felkaptam a fejem. Nemrég egy bulin játszottunk a Nobody's-szal. Baromi erős bulit nyomtak. Nagyon tetszik, amit művelnek. Ők nem számítanak új bandának, és sajnos nemigen ismertek. A Fly-Tox zenéjét is szeretem. Ők sem fiatal zenekar, meg itt van a Söralátét is, akik most megújulva szintén erős produkciót nyújtottak, ugyanazon a bulin, amin mi is, meg a Nobody's is játszott.


Kolera: Két teljes hosszúságú anyagotok jött ki eddig, ami nem túl nagy termelékenység, igaz vannak mellette EP-k és koncertanyag is. te hogy látod ezt?

Kizso: Ez valóban kevés, de a mentségünkre váljon, hogy elég sűrű koncertprogramunk volt az évek alatt, amikor pedig nem, akkor mindig a doboscserékkel kínlódott a zenekar.

Kolera: Akkor rá is térhetünk az új lemez témára, amely úgy hallottam "konceptlemez" lesz, az az egy adott koncepcióra épül. Ez nagyon érdekesen hangzik.

Kizso: Igen. Úgy tervezzük, hogy nyolc dal lesz a lemezen. Egy sorozatgyilkos és a hét főbűn alapján áll össze majd a történet. Ezt úgy kell érteni, hogy a hét főbűn lesz a motivációja a gyilkosnak. Például, mondjuk ha a "falánkságról" lesz szó, akkor eszik is az áldozatából.... A "Végítélet" címü dal lesz az egész sztori lezárása. Ezt a nótát már játszottuk is a fent említett segélykoncerten.
Aztán felmerültek még olyan ötletek is, hogy felveszünk a lemez előtt egy demót, vagy album félét is a régi dalokból.
Ennek több oka is van. A legfontosabb, hogy szokjuk is a stúdiózást a mostani dobossal, másrészt mondjuk a "Gyűlölj!" album dalai jók, de a felvételek nagyon hitványak, és amúgy is már teljesen másképp játszuk őket élőben, mint ahogy fel vannak véve. Nem mellesleg a "sokgenerációs" rajongóink is mindig a korai dalokra hivatkoznak!

Kolera: Elég stabilnak tűnik a felállásotok, te mindvégig benne voltál, az Öcsi és a Miki se hiányoztak sokat és a dobos problémák is úgy néz ki megoldódtak, habár jelenleg a Sanyi külföldi melója miatt kicsit szüneteltek. Mikor láthatunk benneteket legközelebb koncertezni és van-e még valami érdekesség a tarsolyotokban?

Kizso: Pont a Sanyi mondogatja folyamatosan, hogy tartsuk meg a D.I.Y. új felállását. Mármint azt, amivel a 36 órás fesztiválon felléptünk, már ha ez érdekességnek számít. A D.T.G. dobosa, Sikari Gabi van benne, a Sanyi a dobról basszusra nyergelt át a felállás kedvéért, a Mikink pedig gitározik. A D.T.G.-hez kapcsolódik még egyébként az az ötlet, hogy Ők játszanának tőlünk pár nótát, mi pedig "besitpámposíthatnánk" néhány D.T.G. dalt és ezt az egésszet ki kellene adni egy lemezen. Mondjuk én személy szerint nagyon kíváncsi lennék a D.T.G. féle Shitpump dalokra! Eddig senki nem csinált még Shitpump feldolgozást...
Ha minden jól megy, akkor augusztusban lesz a Félresöpört fesztivál. Már megbeszéltük, hogy azon játszik a banda, így ott biztosan láthatóak és hallhatóak leszünk. Egyenlőre közelebbit még én sem tudok.



Kolera: Egy köztes kérdés, sokat hivatkozol a neten a Nem Pop Közösségre, milyen kapcsolatban vagy velük és mesélj még valamit a Do It TV-ről, amely nemrégiben csatlakozott ide a Kolerához.

Kizso: A Nem Pop Közösség? Jó kezdeményezésnek tűnt a dolog, mára pedig ha jól tudom, már csak a Jóri Feri van benne szinte egymaga. A szokásos emberi szarságok miatt szünetel jelenleg, vagy mi. Én személy szerint jó kapcsolatot ápoltam velük, de ha valami nem tetszett, vagy nem éreztem helyesnek, akkor rendesen kinyitottam a számat. Ettől függetlenül segítettük egymás munkáját, és úgy gondolom, hogy kellettek ezek az úgynevezett szakmai viták is...
Sokat segítettek, lendítettek anno a Do It Tévés dolgaimban is, mi meg támogattunk egy-két bulit azzal, hogy videóztunk a helyszínen. Egyébként azért találtam ki ezt az egész kamerás dolgot, mert csináltunk a haveri körnek, meg főleg magunknak is reklámot a tévével, mivel nemigen juthatunk be bizonyos médiákba. Szerencsére jó fogadtatása volt a dolognak, így nem kellett leállítani a projektet. Kisebb nagyobb fennakadásokkal, de szünet nélkül nyomulunk és ebben a segítségemre volt a Söralátétes Halász "Pocok" Andris, és a fotózásssal is foglalkozó Frank Andris is.
Mindenképpen szerettem volna, ha ez a tévés cucc egy értelmes punk dologhoz is tudna csatlakozni, ahol van írásos, vagy hírekkel foglalkozó média is, mert enélkül egy kicsit üresnek találtam a Do It TV blogját. Erre pedig a Kolera webzine' volt számunkra a legalkalmasabb, mert jelenleg ez a webzine' a leghitelesebb, punkkal, punk zenével foglalkozó webes felület. Számunkra ez volt a legfontosabb! Itt mindent egy helyen megtalálsz, interjúkat, friss híreket, leírásokat, minden szart, ami a punkkal kapcsolatos és most már van az oldalhoz videó is!

Köszönjük az interjút! 
A riport elkészítése után pár órával tette ki a facebook oldalára Kizso, hogy ma reggel teljesen egészségesen világra jött a kislánya, Zoé! Ezúton is gratulálunk neki és családjának, és sok boldogságot kívánunk!
(campos)

Shitpump web
Shitpump facebook

Nincsenek megjegyzések: