Volt pofánk rákérdezni - Nem egy utópisztikus jövőkép, hanem Utópia punk zenekar

Szóval megint egy 36 órás fesztiválozó punk brancs. Nem érted? Az érsekújvári Utópia egy fiatal kezdő punkzenekar, egyike azon keveseknek akik a határainkon túl működnek. Idén lehetőséget kaptak, hogy felléphessenek a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő 36 órás fesztiválon. Erről és a zenekar dolgairól beszélgettem Vida Gerivel az énekessel és Juhász Ádámmal az egyik gitárossal.


Kolera: Na akkor kezdjük a végével.
Hogyan kerültetek a 36 óra pogó feszt fellépői közé? Voltatok esetleg az első két fesztivál valamelyikén a közönség soraiban?

V.G: Nem, tavalyira terveztünk menni, már rajta is voltunk a listán, csak aztán nem úgy jöttek össze dolgok ahogy kellett volna, aztán nemrég írtam a nem pop közösségnek és rákérdeztem hogy felléphetnénk-e, aztán beraktak minket.

Kolera: Mit vártok a fesztiváltól és mivel készültök? Tudjátok már nagyjából mennyi időt játszotok és milyen dalokkal fogtok szerepelni? Hány feldolgozást terveztek a saját dalok mellé, mert hangulatfokozónak általában mindenki elnyom ki többet, ki kevesebbet.

V.G: Reméljük hajnal 5kor még lesz aki ébren lesz rajtunk .
Egy órába bele kell férnünk, van  kb. 16 saját szám, ha ez nem teszi ki az időt akkor rátérünk a feldolgozásokra ,de a PICSÁtól az Ostobát mindenképp lenyomjuk.
J.Á: Meg hát ugye SK-ból vagyunk, aztán jó lenne egy kis ismerettségre szert tenni a fővárosban, és ez a feszt szerintem erre ideális...



Kolera: Akkor meséljetek valamit a kezdetekről, hogy jutottatok el idáig.

V.G: Még egy előző "zenekarral" kezdtük buliból az egészet, ahol én még dobos voltam, kb. 8 hónapig voltunk próbaterem nélkül. Mire lett próbaterem az énekes megunta a zenekart, és rájöttünk a gitárossal, hogy menne ez nekünk jobban is, szóval (mivel én írtam a szövegeket) átmentem énekre, találtunk egy másik dobost (aki mellesleg ügyesebb is mint én voltam) és aztán elkezdtünk együtt próbálni.

Kolera: És utána? Folytasd nyugodtan, végtelen hely van, kifejthetitek bővebben is.

V.G: Akkor bővebben a story:
Az előző zenekar inkább egy baráti társaság volt, 2011 őszén alakult, abból állt az egész, hogy hétvégéken kijártunk és ittunk... Sajnos pénzünk az nem volt, szóval próbálni se tudtunk hol, aztán 2012 nyarán, mire már megírtam kb. 8 szöveget anyámék megengedték, hogy a családi házunknál próbáljunk. Nyáron lementünk 3 napra, az énekes első nap hazament, szóval maradtunk a két gitárossal és azt a 8 dalt összeraktuk a 3 nap alatt. Úgy hogy én énekelem. Nyár végére az énekes megunta az egészet, mi meg rájöttünk, hogy megérné ezzel komolyabban foglalkozni.
Csak így dobos nélkül maradtunk, így aztán szóltam havernak (akit mellesleg életembe egyszer láttam, akkor is részegen ), hogy lenne-e kedve nálunk dobolni?  Rögtön igent is mondott...
2012 őszétől elkezdődtek a próbák, új próbateremben (mivel a családi házhoz bonyolult a lejutás) a dobosnál, és láttuk, hogy jó lesz ez így.
Én folytattam a szövegírást, próbákon zenét csináltunk belőle, és 2013 nyarán végre sor került az első koncetre is.



Kolera: Lelkesedés van bennetek az biztos, 1 év alatt 16 saját dalt összerakni az azért nem semmi, már csak egy olyan felvétel kéne , ami a jelenleginél valamivel élvezhetőbb. Terveztek dalokat felvenni valamikor?

V.G: Hát igen, lelkesedés az van bennünk, csak sajna lóvé nincs... én pl. egy 18 W-os gitárerősítőbe szoktam énekelni, a gitáros kölcsönerősítőn játszik, olyanok vagyunk, mint valami 90-es évek eleji csóró banda...
J.Á: Mindenképp tervezünk jobb minőségű felvételeket, de csak idővel, mostanában próba is ritkán van, de jövőre már jó lenne ha összejönne valami.

Kolera: Egyre több banda követi azt a módszert, hogy kiválasztják a 3,4,5 legjobb dalt és csak azokat veszik fel a lehető legjobb minőségben, aztán fél év múlva vagy még később megismétlik. Szinte csak Ep.-ket adnak ki, a mai rohanó világban kevés ember ül végig 40 percet egy ismeretlen zenekar kedvéért, így sokkal több az esély és valószínűleg a sok dal közül vannak közepesek és gyengék is, de 4-5 jó dalt azért össze tud hozni bárki.

V.G: Ja, mi is maximum 6-7-et tervezünk rátenni, amiről azt gondoljuk, hogy már jó úgy ahogy van, ezek kábé' azok a dalok, amik most is fent vannak...
A világ is rohanó, de az a baj hogy már nem vonz annyi embert ez a zene, mint mondjuk 10 éve, általában mindenki azt hallgatja ami "divatos" mert nem akar lemaradott lenni...

Kolera: És milyenek a visszajelzések a közönségetek részéről, melyek a legkedveltebb dalaitok, sokan ismernek benneteket ott a környéken?

V.G: Haveri társaságban elég ismertek vagyunk, ugye többen voltak minket próbán meghallgatni...
A közönségből meg sok mindenkinek más tetszik, talán a top öt szám az a Divatmajom, az Ember vagyok, a Felemelkedés, az Alkoholkurva és az Álszentluxuskurva...
De szerintünk a többi is legalább ennyire jól sikerült, de ez az 5 az ami jobban megmaradt az emberekben.



Kolera: Egy magyar nyelven éneklő zenekarnak milyen lehetőségei vannak ott a Felvidéken, avagy Szlovákiában? Vannak még ilyen bandák rajtatok kívül, akikkel esetleg tudtok koncertezni?

V.G: Hát ezt a műfajt már nagyon kevesen csinálják, legalábbis itt a környéken, de ők sem magyarul... Konkrétan egy punkbanda van, velük lépünk fel most 21én...
De zenekarok vannak a környéken, csak ők már nem punkot játszanak, inkább HC és rock stílust játszanak.
J.Á: Koncertre sajnos ritkán van lehetőségünk, mert kevés a jó helyszín és ami van, oda nehéz bejutni... Az első koncerthelyszínre is teljesen véletlenül bukkantunk rá, de az idegeskedő lakók miatt már 21:00 kor be kellet fejeznünk a bulit.

Kolera: Egy év alatt egy koncert, az nagyon kevés, de úgy látom hogy most a télen azért kezd beindulni a dolog.

V.G: Ez igaz, de ezalatt az egy év alatt kb. 20 próbánk volt, sok minden közrejátszott, és így most indult be jobban eza koncertezős dolog, de ha lett volna lehetőség, több helyen is játszottunk volna, augusztus végére terveztünk egy bulit, de közben bezárt a hely.

Kolera: Szlovák színtérhez visszatérve. Gondolom ismeritek a Konflikt zenekart, ahol az énekes, meg az elején még több tag, magyar anyanyelvű volt és ők a szlovák nyelvet részesítették előnyben és nemzetközileg is ismert banda lett belőlük. Meg se fordult a fejetekben, hogy esetleg előnyösebb lenne, ha szlovákul próbálkoznátok?

V.G: Hát az a baj, hogy nem erősségünk a szlovák nyelv, de persze beszélni tudunk, de szöveget írni az azért más tészta...

Kolera: De mondjuk nagy vész nincs, mert Pesthez ha jól nézem közelebb vagytok, mint mondjuk Pécs vagy Zalaegerszeg, itt is tudnátok játszani, csak kapcsolatok kérdése az egész.

V.G: Egyrészből ezért is jövünk 36 órára... Sokan vannak pozitív véleménnyel irántunk, csak ugye még ismeretségünk nincs, de jövőre mindenképp szeretnénk több helyre eljutni Magyarországon is.



Kolera: Érdekes a felállásotok, mert nincs basszusgitáros, van viszont két gitáros. A KBO! zenekarnál láttam ilyet még nagyon régen, az egyik alapozott, a másik meg cifrázta. De igazából észre se venni, csak megnéztem a koncertfelvételeteket, ott tűnt fel. Gondolom, ha akarna bármelyik gitáros elpengetne basszusgitáron is, ebből gondolom, hogy direkt játszotok így. Honnan ez az ötlet?

V.G: Ez érdekes sztori...
Gondoltunk basszusgitárosra, csak nem találtunk olyat aki bepasszolna.
J.Á: A szólógitárosunk bevállalná a basszert, csak a másik gitáros még nincs azon a szinten, hogy a szólókat eljátsza, de mindenképp gitározni szeretne...
V.G: Én nemrég kezdtem el basszusgitározni, ha olyan szinten leszek, akkor mindenképp bevállalom az ének mellé.

Kolera: Akkor beszéljünk a dalszövegekről. Milyen témákról írsz a legszívesebben, elég sok számban felbukkannak hasonló témák, pl. a kurvák, ribancok, szerintem talán túlzottan sokszor szerepelnek, nemcsak a dalcímekben, hanem amúgyis a szövegekben.

V.G: Három szám, amiben szerepelnek és mind más megközelítés... Az egyik egy szerelmi csalódás terméke, a másik általánosan közelíti meg azokat, akik büszkék arra, hogy ilyenek, a harmadik pedig... egy sztori féleség, de sokszor itt is egy-egy sor mondja el a dal egész lényegét...
Pl. az "alkoholkurvában" az a sor, h "megteszi, bár nem az álmom..."
Hát így írni mindenről szivesen írok, ez attól függ épp milyen ihlet jön, de hát általában életérzés, társadalom, barátság... szóval mondom azt, (igaz kissé közhelyesen hangzik) hogy a szövegeket az "élet írja" én csak versbe foglalom...




Kolera: Mik a terveitek a következő évre?

V.G: Februárban 36 óra, és fellépési lehetőségek keresése, koncertezés, már tervezünk saját cuccokat is venni magunknak, (erősítő, mixpult, meg ami kell) és reméljük összejön egy demo is, amit majd interneten át mindenkihez eljuttathatunk.

Kolera: Van olyan dolog, ami nem esett szóba és fontosnak tartanátok elmondani?

V.G: Hát a zenekarok akik motiváltak... a PICSA-t és a Dead Kennedys-t tudnám itt említeni,
más nekünk sem jut eszünkbe amit eltudnánk mondani...

Kolera: Érdekes mert egész más amit játszotok...

V.G: Ez igaz... inkább akkor úgy mondanám, hogy ők inspiráltak
meg talán még a HT-t tudnám itt említeni.

Köszönjük az interjút!
(Cambos)

Utópia facebook oldal

Nincsenek megjegyzések: