Volt pofánk rákérdezni - "Aki nem pang, az nem pank"

A Pango Alkesz zenekar ismerős lehet azok számára, akik az utóbbi pár évben Pesten sűrűbben megfordultak klubkoncerteken. Kisebb szünet és egy kis vérfrissítés után újra beindultak, aki személyesen is szeretnének meggyőződni a banda kvalitásairól, azoknak a 36 órás fesztivál kiváló alkalomnak kínálkozik.

 Kolera: Én igazából először az első 36 órás fesztiválon hallottam a zenekarról, mondj valamit a banda őskorszakáról, mikor alakultatok, kik alkották a korai felállást, milyen zenei múlt állt mögöttetek, honnan jött a zenekarnév ötlete?

Pango: 99-2000 táján volt egy Szopunk nevű zenekarunk Dunakeszi környéki haveri társaság, (Teki, majd Ates-gitár, Günter-bass, Molli-ének, Herr F.P.-dob) de fellépésünk sosem volt, egy-másfél évig a próbateremben kínlódtunk, aztán szétszéledt a csapat. Komolyabb zenekara senkinek nem volt addig. (És azóta se :D) 2011-ben újra összetalálkozott a brigád, lementünk a régi kocsmába (Lépcsős presszó), és csak megfásult öregembereket láttunk, és Ates száján kicsúszott: "IDE MÁR CSAK ILYEN PANGÓ ALKESZEK JÁRNAK!". Megvolt a név. Egyébként a Pango-t rövid O-val írjuk, mert úgy értelmetlenebb.



Kolera: A szövegeitek jó része a nevetekhez méltóan az alkoholhoz kapcsolódik és a humort sem nélkülözi. A politikától úgy látom igyekeztek magatokat távol tartani, ha vannak is a közélettel kapcsolatos témák, azok is inkább fanyar humorral vannak megírva. Volt valami kijelölt irány a szövegekkel kapcsolatban, vagy csak úgy spontán jöttek az ötletek?

Pango: Az alkoholt szeretjük, mint bárki más, de pl maga a pangó alkesz - embertípus mint jelenség, egy kritika, nem csak az egyén hibája hogy egy ilyen kizsákmányoló szemét társadalomban sokan nem találnak perspektívát, a kocsmában történő megrohadás és a  kilátástalanság kéz a kézben járnak. A szövegekben nemigen van konkrét napi politikai utalás, bár  a Günter szeret ezzel próbálkozni. Herr FP szerint erre nincs szükség,  a fanyar és kritikus humor meg a talán jobb eszköz. A Monty Python is politizál...



Kolera: A 2013-as évben elég sokat állt a zenekar, mi volt az oka a hosszú csendnek?
Ha jól látom a csapat fele kicserélődött, új gitárosotok van és a Balszerencse zenekarból ismert Ábel személyében egy olyan frontembert találtatok, akinek nem csak jó hangja van, hanem a közönséggel is jól megérteti magát. Mi volt az oka a tagcseréknek és hogyan találtatok az új tagokra? Milyenek voltak az első koncertek az új felállásal?

Pango: A frontemberekkel szoktak bajok lenni, tudod olyan ez mint a párkapcsolat. Ha az egyik fél leszarja, a másik (három) hiába igyekszik... Először a Molli lépett le, aztán gitároscsere volt, majd a Ádám nevű énekesünk hanyagolta a próbára járást. Tavaly egy fél évig emiatt álltunk, volt olyan elképzelés hogy Herr FP fog énekelni, de dobost se egyszerűbb találni... Végül Ábel jött, és maradt. Tényleg feltalálja magát a színpadon, és igen jól énekel. Bár szerettük az Ádám rekettyés üvöltését is. Ates már kicsit előbb munka miatt Győrbe költözött, kellett valaki az ő helyére is. A új gitáros egy gyerekkori cimboránk, Lacika a Megazetor és néhány további metálbanda tagja. Kurvanagy előny hogy tud zenélni, ráadásul Herr FP-vel évekig játszott együtt a Radikális amputációban, tehát az összeszokás nem volt gond. Ja és emellett igencsak kedveli a szeszes  italokat...

Kolera: Ha jól láttam a youtube-on már van pár új dalotok is, a svájci punkokról szóló átdolgozásotok pedig nagyon jópofa, főleg, ha felismerik az eredetit.

Pango: Igen, beszereztünk egy használható diktafont és a teremben fölvettünk pár újabb számot, ezzel némi esélyt adva a közönségnek hogy képben legyenek. A szövegekhez a témát meg az életből merítjük, ezek a béemvés krászti arcok tényleg léteznek Nyugat - Európában...



Kolera: Elég sok számot játszottatok/játszotok a Zorró És A Fóti Suttyók nevű zenekartól. Gondolom nem azért, mert annyian ismerik őket, játszott ott valaki a zenekarból vagy csak tiszteletből?


Pango: Herr FP 2003 óta a Fóti suttyók dobosa, (amiben egy koncert erejéig az Ates is megfordult)  tulajdonképpen ma is az, csak a zenekar nemigen működik, és mikor elindult az Alkesz, kézenfekvő volt a Suttyóktól elővenni pár számot, hogy azokon összerázódjunk. Ezek közül néhány ma is műsoron van. Az utóbbi időben már csak 2 számot játszunk a Zorrótól. Ezeket még Herr FP írta nekik. Egy BelfegOi! feldolgozást szoktunk még játszani.
 
Kolera: Eddig csak próbatermi felvételeket lehetett tőletek hallani, az újabbak már nagyrészt érthetőek és jobban szólnak, de azért még lehetne javítani rajtuk. Terveztek valami jobb minőségű, szélesebb körben terjeszthető kiadványt? Ha igen mikor és milyen dalok szerepelnének rajta?

Pango: Most az év elején fogunk fölvenni 10 számot, nem lesz ez se túlbonyolítva, de hátha lesz értelme! 1 szám kivételével mind korábban koncerten is hallható szerzemények.



Kolera: Én őszintén megmondva nem tudnám megmondani, mihez hasonlít a zenétek, vannak olyan magyar vagy külföldi zenekarok, akik hatással vannak a dalaitokra? Láttam a kedvenceitek között például a Csermanek Lakótelep zenekart, velük nem sok közös vonásotok van.

Pango: Roppantul érdekelne ha valaki tényleg azt mondaná hogy a Pango alkesz erre vagy arra a zenekarra hasonlít. Ilyet mi sem tudnánk mondani. Főleg mert minden szám különbözik. A Csermanek Ltp nem éppen iránymutató, bár én roppantul kedvelem. Egyébként volt valamikor pár próbánk mikor megpróbáltunk beilleszteni egy billentyűs hangszert a számokba, de ezt inkább ne firtassuk... :DDD
Herr FP személyes kedvencei itthonról a Don Gatto meg a Belfegoi, odakint meg a Dead Kennedys és az S.O.D.. Günterre kis korában a Pravda nevű salgótarjáni zenekar volt nagy hatással, mostanában a punkon kívül crust és goregrind zenéket hallgat leginkább. A kis Ates azon borult ki hogy a 100 folk Celsius bedugatlan gitárral zúz. Lacika mindent szeret ami desz, vagy metál, vagy ingyen van. Ábel a streetpunk – Oi! fonalat gyúrja gombolyaggá.



Kolera: A  36 óra pogó fesztiválon már másodszor vesztek részt a zenekarral. Hogyan emlékeztek vissza a két évvel ezelőtti első szereplésetekre és mi a véleményetek a rendezvényről?

Pango: Gyakorlatilag a két évvel ezelőtti 36 órás bulin debütáltunk az Ádámmal és a Buckával és a rettenetes szombat délelőtt 9-es időpont ellenére egész sok ember kíváncsi volt ránk. Előző este  próbánk volt Újpesten, bebasztunk mint a szar, utána eldőltünk a teremben, reggel fél nyolckor volt zenekari ébresztő, öblögetés ászokkal, Herr FP beütött, és lenyomtuk gyorsan a repertoárt. Utána mentünk egy megállót metróval, fölmentünk a színpadra és megint. Fittek voltunk...



Kolera: Aránylag sokat koncertező zenekar vagytok, ha éppen nem szüneteltek, melyek a legemlékezetesebb koncertélményeitek?

Pango: Fasztudja', talán a második koncertünk Fóton a fröccsfesztiválon, mikor Molli egy vödör viszki után elfelejtett minden szöveget, cserébe lefikázta a hangosítást, a rendezvényt, a várost, majd összeesett. :D

Kolera: Melyek a legfontosabb jövőbeni terveitek a zenekarral?

Pango: Most a stúdiófelvételre gyúrunk, aztán várjuk hogy a sült galamb a szánkba repüljön, haha! Valójában semmi, nincsenek illúzióink. Talán az ötletek számokká való átalakulásának a várása. 
(campos)






Nincsenek megjegyzések: