Volt pofánk rákérdezni - Avagy volt pofájuk ránk kérdezni....


Mondhatnánk, hogy ez itt a reklám helye, de igaziból nem erről van szó. Valamikor 2014 magasságában csinált velünk, a szerkesztőkkel, egy interjút, egy másik éppen induló kortárs fanzine'. Konkrétan sejtésem sincs, hogy ez megjelent-e valahol, vagy hogy kihozták-e azt az újságot. Mindenesetre én kiteszem ide teljes terjedelmében a beszélgetést, mivel nagyon érdekes és még most sem vesztette el az aktualitását... 





(Campos a főnök)

Kevés olyan oldal van kis hazánban ami punkkal foglalkozik. Olyan, ami punk undergound-dal pedig még kevesebb. Nálatok rendszeres infokat kapnak az olvasók bulikról, lemez megjelenésekről ésatöbbi. Miért pont Kolera? Mutassátok be nekünk a webzint', a szerkesztőket!

Chelios: Első alkalommal a kilencvenes évek végén jelent meg a Kolera kézzel fogható (!) formában. Úgy emlékszem az Ács Tari Béla és a Kizso (The D.I.Y., Shitpump) csinálta, írta, grafikázta, ragasztgatta, fénymásolta és természetesen a punk bulikon terjesztették. Ha jól emlékszem három számot ért meg a dolog. Nemrégiben összefutottam a Bélával, és elbeszélgettünk ezekről a dolgokról, aztán megbeszéltük, hogy kéne megint csinálni valamit. Így jött az ötlet, hogy folytathatnánk, ha már senki nem foglalkozik a punkkal Magyarországon, meg van internet. Sajnos még azok a portálok sem, amiknek ez a fajta zene volt a fő profilja... Így sokkal egyszerűbb természetesen, de persze ettől függetlenül rengeteg munka van egy a webzine-vel. Mondjuk szép lassan ott tartunk, hogy kezdenek minket keresni már a zenekarok, küldik az infókat és a promó anyagokat! Jelenleg hárman csinálgatjuk a dolgokat. A Béla és én interjúvoljuk a zenekarokat, hallgatjuk a megjelenő lemezeket, stb... A Kizso pedig csatlakozott hozzánk, ő csinálta meg a Kolera blog szerkezetét és a dizájnokat is. Persze leginkább felváltva frissítjük a blogot, meg a facebook oldalát a Kolerának, attól függően, hogy ki hogy ér rá. Megosztjuk a munkát. Mivel én sokkal később kerültem képbe a névről leginkább a Béláék tudnának nyilatkozni, azt meg végképp nem tudom elmondani neked, hogy akkor miért hagyták abba. Most megy a dolog, van rá igény és ez a lényeg! A fő irányelvünk most is az, mint régebben: bemutatni mindenféle szelektálás nélkül a punk, vagy a punk zene holdudvarába tartozó zenekarokat!

Kizso: A 90'-es évek végén volt egy kis lelkesedés a punk közegben, sorra alakultak a bandák, csinálták a fanzine'-ket és rengeteg koncert volt. Magától adódott ilyesmikbe belefogni, ha már sokfelé jártunk az országban és rengeteg akkori bandát láttunk, illetve buliztunk velük. Összeollóztunk három ilyen újságot az írásainkkal és hordtuk vittük a fénymásolt példányokat, amerre csak jártunk. Szerencsére érdekelte az embereket. Leginkább csak belekontárkodtam a dolgokba, nem vagyok újságíró. Voltak még emberek, akiknek ehhez volt köze, de én nem emlékszem pontosan, a Béla ezt szerintem jobban tudja. A Kolera név pedig onnan jött, hogy szerettünk volna egy egyszerű, de jól megjegyezhető nevet, ami jól illeszkedett az akkori punk szubkultúrához. (Voltak még név ötletek, de a Béla újrahasznosította őket nemrégiben a blogjaihoz. Ebből lett ma a Járványveszély, meg a Karantén Zóna.) Amúgy szerettem csinálni, mókás volt összeragasztgatni és firkálni a cikkeket. Arra emlékszem sokat tárgyaltuk, hogy hogy fogadták az emberek az újságokat. Különben jó időszak volt ez. Napi kapcsolatban voltunk telefonon, meg a Béla elég sűrűn járt hozzánk fel Pestre az ország másik feléből. Akkoriban nem volt mobiltelefon, meg internet...

Campos: Na kész az én változatom is, én nem írok olyan sokat, mert papíron sok helyet foglal és kár lenne, ha miattunk kevesebb férne valami jó zenekarból a fanzine-be. Több kérdéshez mindent elmondott a kolléga, oda nem írok semmit, mert fölösleges lenne ugyanazt más szavakkal még egyszer leírni. A Kolera egy fanzine' volt, amely három számot ért meg 98/99-ben. Nagyrészt ketten csináltuk a Kizsoval, de volt pár ember még akik nélkül nem valósulhatott volna meg, ők pedig Horváth May Péter (Tapacs) és Kránitz András. Ma már szerintem senki sem emlékszik rá az olvasók közül, de ez nem is baj.

Játszotok esetleg ti is zenekarban, vagy kizárólag a zene szeretete ösztönöz titeket a webzine' szerkesztésére?

Chelios: Mindenképpen a zene szeretete, meg az hogy megismerjük az új punk zenéket zenekarokat. Mi ezekkel a zenékkel, ezeken a zenéken, nőttünk fel. Egyébként mint már mondtam a Kizso az a The D.I.Y. és a Shitpump énekese is egyben. A Béla és én meg "civilek" vagyunk. Itt halkan megjegyezném, hogy a Béla egy két lábon járó magyar punk zenei lexikon. Mindent tud ezekről a bandákról!! Ehhez azért már kell némi elhivatottság, nem?

Kizso: Az én részemről is - is. A punk számomra ma már önkifejezési forma itt a webzine'-nel kapcsolatban, és a színpadon is egyaránt. Családos emberként elég hiteltelen lenne úgy fogalmaznom, hogy életforma, de volt ilyen szakasza is az életemnek...

A kolera mellett mivel foglalkoztok?

Chelios: Többnyire dolgozunk, és családos emberek vagyunk, de járunk koncertekre is és megpróbáljuk naprakészen tartani punk zenei téren magunkat, amennyire csak lehet!

Miért pont a punk zene? Mikor ismerkedtetek meg ezzel a stílussal? Milyen bandák voltak hatással rátok?

Chelios: Személy szerint a punk zene az, ami számomra megtestesíti a zenei szabadságot. Én leginkább a gyors, agresszív punk irányzatot kedvelem, mert egy punk zene legyen tempós, nyers, és persze erőszakosan szókimondó. Sok ilyen magyar és külföldi banda van, amit szeretek, már egészen kicsi korom óta. A magyarok közül talán a CPg a legnagyobb kedvenc, a külföldiek közül pedig az Exploited, GBH, Discharge, Anti Nowhere League, de persze vannak metálosabb zenei elhajlásaim is.

Campos: Valamikor a nyolcvanas években találkoztam először a punkzenével, konkrétan a CPG és a Mos-oi zenekarokkal egy rettenetesen rossz minőségű kazettafelvételen. Azóta is az akkori idők zenéit kedvelem legjobban , de minden korszakban voltak és ma is vannak nagyon jó zenekarok úgy itthon, mint külföldön.

Kizso: 1985 vagy 86'? Nem emlékszem. Az idősebbektől kaptam egy agyonmásolt kazettát, aminek az egyik oldalán C.P.g. volt, a másik oldalán Eta. Ha jól emlékszem így kezdődött minden. Manapság meg mindent meghallgatok, ami megtetszik. A mostani zenék közül baromi ritka az, ami megfogna első hallásra.

A földalatti punk számára egyre kevesebb lehetőség adatik. Az emberek szép lassan leszoknak a lemezvásárlásról, a zenekarok is egyre gyakrabban csak az internetre töltik fel a kiadványaikat. Mi a véleményetek erről?

Chelios: Jómagam és azt hiszem mindenki nevében kijelenthetem a Kolerás stábból, hogy természetesen előnyben részesítjük a kézzelfogható dolgokat, pl. kazetták, bakelit, cédék. Mindannyian még a "kazettás korszakból" maradtunk fent, és ezzel azt hiszem mindent el is árultam. Ellenben azt is tudomásul kell venni, hogy nem mindenkinek, és nem minden zenekarnak adatik meg, hogy cédéket, bakeliteket gyártasson, mert mondjuk egyszerűen nincs rá pénze... Az sem elhanyagolható tény, hogy manapság a számítógép és az egyéb kütyük korában már pár kattintással dalokat, videókat, egész lemezeket küldhetsz ide oda, promózhatsz meg ország, sőt, a világ bármelyik pontjára. A jelenlegi gazdasági helyzetben és a hatalmas infóáradatban, amit a közösségi portálok is okoznak elkerülhetetlen dolog, hogy egy rétegzenét játszó zenekar ne tegye hallgathatóvá valamilyen formában valamelyik zenei oldalon a dalait, szóval haladni kell a korral! Másrészt rajongóként az sem mindegy, hogy 1500-2000 forintos áron veszel egy cédét, vagy egy-két kattintással letöltöd valahonnan. Mondjuk én úgy vagyok vele, hogy ami kedvenc, vagy tetszik igyekszem beszerezni a zenekartól lemez formátumban. Egyrészt megtisztelem vele a bandát, másrészt én régi arc vagyok, szeretem a lemezborítót, a szövegkönyvet böngészgetni és úgy hallgatni a dalokat.

Kizso: A kézzelfogható dolgokra szükség van. Kellenek a bakelitek, kazetták és a cédék. Ellenben egyetértek azzal is, hogy az internet lerombolta teljesen a kiadókat, a lemezeladást, mindent, és mint zenész nekem is sokkal egyszerűbb feltölteni az otthon összetákolt videóinkat a videómegosztókra és a dalokat mondjuk az erre szolgáló platformokra, és így eljuttatni a közönségünkhöz, vagy bárkihez. Itt van a D.I.Y. zenekarom például. Mostanság elég sok dalt eljuttattunk az internet segítségével az emberekhez, hiszen ma már nem a stúdiókban vesszük fel a lemezeinket, mivel a mai technika már ezt is lehetővé tette. Nem kerül semmi pénzbe, csak a fáradtságunkba, igaz ezen az úton nem is keresünk pénzt a zenénkkel. Ha készen vannak a dalok felvesszük őket a próbatermünkben, megkeverjük és már pakoljuk is ki a bandcamp oldalunkra. Nem lehet ránk azt mondani, hogy nem d.i.y. módon csináljuk a dolgainkat, viszont, ha követtük volna a hagyományos utat, mindezt megjelentettük volna hanghordozókon, akkor éhen halt volna a családom, annyi pénzbe került volna. Persze mindez nem azt jelenti, hogy mi nem szeretnénk lemezeket kiadni a későbbiekben...

Régen számos fanzine létezett Magyarországon. Mondhatni kultúrája volt. Mára ezeknek a száma is jócskán visszaesett. Olyan aktív ’zine-ról ami ezzel a zenével foglalkozik, pedig jelenleg nem tudok. Nem gondoltatok rá, hogy fizikai formátumba is átviszitek a dolgot? Vagy a Kolera megmarad kizárólag internetes hírfolyamként?

Kizso: Az eredeti terv az volt, hogy van ez az internetes formátum, aztán időnként, mondjuk kéthavonta negyedévente kihoznánk egy kézzelfogható formátumú Kolerát is, de őszintén bevallom, hogy időhiány miatt nem nagyon jutottunk el eddig... Persze nincs kizárva, hogy még ez is összejön.

Campos: Nekem ez eszembe se jutott, hogy fanzine formában is megjelenjünk, szerintem maradunk az internetes megjelenésnél ezután is. Ugyanakkor én nagyon szívesen lapozgatnék fanzine'-ket, ha lennének és el is jutna hozzám a hírük.

Mit gondoltok beszélhetünk még punk mozgalomról itthon? Ha igen, milyen irányba halad?

Kizso: A miről? Punk mozgalomról?! Na ne nevettess!

Chelios: Punk mozgalomról nem, "punk jelenségről" beszélhetünk. Egy olyan országban, ahol a zenekarok és a koncertszervezők, vagy önjelölt menedzsereik egymást marva, egymásra szervezve, versengenek, marakodnak, egy olyan "placcért", ahol a jobban nyomuló bandák is csak apró köröket futhatnak, ott nem beszélhetünk mozgalomról. Mozgalomról mondjuk nyugatabbra beszélhetünk, ahol öt-hat ország zenekarai közösen koncerteznek egymás országaiban és hónapokig úton vannak. Ott kint a zenekarok egymást etetik, itatják, a termékeiket, cédéiket, pólóikat beszerzik, árusítják, tiszteletben tartják, itthon meg örülhetsz, hogy egyáltalán benzinpénzt kapsz. Arról nem is beszélve, hogy a közönség külföldön megtiszteli a bandákat azzal, hogy megtekinti, jól érzi magát a zenekarok koncertjein, és nem azért veszi meg a belépőt, hogy kint álldogáljon, iszogasson a haverjaival a klub előtt. Ahol van tisztelet, zenei alázat, elhívatottság ott van mozgalom is. Itthon nem beszélhetünk ilyesmiről. Klikkesedés van, de mozgalom nincs. Ezért mondtam az előbb, hogy csak jelenségről beszélhetünk... A Kolera attól hiteles, hogy mi "liberálisan kezelünk" minden bandát, mivel az a célunk, hogy bemutassuk a zenekarokat, már amiket be kell. Támogatjuk a bandákat. Nem akarunk és nem is jogunk fikázni senkit, majd az olvasó, vagy a zenét hallgató ember eldönti, hogy számára mi a szar, mi nem szar, mit hallgat és támogat, illetve mit nem. Mi így szeretnénk javítani az itthoni helyzeten. Ezért is felesleges ezt a webzine'-t és a szerkesztőit kategorizálni, ideologizálni, vagy ide - oda sorolni. Ezekre a dolgokra vannak más fórumok...

Campos: Semmilyen punk mozgalomról nem beszélhetünk. Ideológiai, baráti, zenei és egyéb alapon létrejött, jól megkülönböztethető kasztok vannak és ezeken belül még kisebb csoportok. Széthúzás, egymásra köpködés, egymásra rászervezés, ezek mennek mostanság és ez nem ma kezdődött.

Lesz esetleg valami újdonság a Kolera terén, amit esetleg elárultok nekünk?

Campos: Szeretnék egy "Retro" rovatot, ahol már nem létező 80-as, 90-es és 2000-es évekbeli zenekarokkal készült interjúk lennének.

Chelios: Elég sok rovat van a Kolera webjén, ezeket folytatjuk természetesen és továbbra is igyekszünk minél több zenekart bemutatni az olvasóknak! Van egy rádiónk is, amit meg kellene már tölteni műsorokkal is! Természetesen szeretnénk megjelentetni a Kolera válogatás második részét is valamikor a közeljövőben. Igen, megint nekifognánk... Ezúton is jeleznénk, ha van olyan zenekar, akiknek van félévesnél nem idősebb stúdió felvétele és szeretne felkerülni a Kolera válogatásra, az bátran jelentkezzen nálunk a kolerawebzine@gmail.com címen !

Köszi szépen, hogy válaszoltatok erre a pár rövid kérdésre. Üzentek valamit az olvasóknak?

Chelios: Én köszönöm, hogy megkerestetek minket és drukkolok Nektek a Zine elkészítéséhez! A zenekaroknak üzenném, hogy keressenek bátran minket, és mindenkinek üzenném, hogy járjatok punk bulikba, vegyétek a punk lemezeket és érezzétek magatokat jól!



Linkek és elérhetőségek:

https://kolerawebzine.bandcamp.com/releases

https://www.facebook.com/kolerawebzine

http://koleraweb.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések: